Växande protester mot korruptionen i Honduras

Tegucigalpa, 150728 (IPS) – Efter att en stor korruptionsskandal avslöjats i Honduras har en bred proteströrelse börjat växa sig allt starkare allt starkare i landet. Många tusentals människor beger sig varje helg ut på landets gator med krav på åtgärder mot korruptionen och straffriheten.

Proteströrelsen har sedan slutet av maj vuxit sig allt starkare, och sedan dess har hundratusentals människor deltagit i de fackelmarscher som anordnas varje vecka i huvudstaden Tegucigalpa och ett 50-tal andra städer i landet. Demonstranterna kräver att en internationell kommission bildas med uppgift att agera mot korruptionen inom landets institutioner.

Protestvågen startade efter en stor korruptionsskandal avslöjats inom landets Socialförsäkringsinstitut, IHSS, en institution som bland annat ansvarar för sjukvården i landet. Upp emot motsvarande 2,5 miljarder kronor ska ha förskingrats. Enligt en pågående utredning gick en del av dessa pengar till det konservativa Nationella partiet, som har styrt landet sedan 2010.

Skandalen är den största som avslöjats på flera decennier i Honduras och har slagit hårt mot landets sjukvård, där bristen på resurser är stor. Den har även slagit hårt mot president Juan Orlando Hernández regering, vars fyraåriga ämbetsperiod inleddes i januari 2014.

Hittills har utredningen visat att stora belopp gått till att finansiera regeringspartiets kampanj inför presidentvalet 2013. Samtidigt påpekar experter att utredningen inte är klar och att fler avslöjanden kan komma.

President Hernández har förnekat all inblandning i skandalen och utlovat att partiet ska betala tillbaka de belopp som betalats ut. Hittills har ett dussintal personer pekats ut som ansvariga för skandalen, däribland en tidigare biträdande sjukvårdsminister, en tidigare chef för IHSS, samt en inflytelserik affärsman. Enligt utredarna kommer dock fler personer att ställas till svars, däribland höga företrädare för regeringspartiet.

Proteströrelsen leds av unga människor, och går under namnet Oposición Indignada. Gabriela Blen som var med och startade rörelsen berättar att man beslutade sig för att protestera, då det framkommit att pengar hade förskingrats från IHSS.

-Detta hade skett samtidigt som vi känner till fall där människor avlidit på grund av bristen på läkemedel, säger hon till IPS.

Unga människor började samlas och protestera genom att hålla fackelmarscher.

-Till en början var vi bara ett hundratal personer som samlades utanför IHSS byggnad. Men sen hände något, och nu samlas tusentals människor varje fredag för att med fredliga metoder kräva att rättvisa skipas och straffriheten upphör, säger Gabriela Blen.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder, och 60 procent av hushållen lever enligt den officiella statistiken i fattigdom. Enligt antikorruptionsorganet Transparency International är Honduras dessutom ett av de länder i regionen där korruptionen är som mest utbredd.

Demonstranternas krav på bildandet av en internationell kommission har grannlandet Guatemala som en förebild, där en liknande institution tillsattes 2007.

Regeringen har inte tagit intryck av proteströrelsens krav, utan har lagt fram en egen handlingsplan mot korruptionen, där inte någon internationell kommission ingår.

Demonstranterna kräver att presidenten avgår, och har meddelat att man inte är beredda att föra några samtal med regeringen förrän kravet om tillsättandet av en internationell kommission har uppfyllts.

Landets tidigare riksåklagare, Edmundo Orellana, menar att demonstranterna har rätt i sina krav.

-Om folk inom presidentens innersta krets dras in i korruptionsskandalen så är det inte samtal som behövs, utan att de ställs inför riksrätt, säger Edmundo Orellana till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *