Indien: Ändrad lag mot barnarbete kritiseras

New Delhi, 150611 (IPS) – Indiens regering planerar en lagändring som innebär att barn som är under 14 år inte får anställas av kommersiella företag. Men lagändringen innehåller flera undantag – och möter därför hård kritik.

Regeringen har godkänt ett förslag på en förändring av lagen mot barnarbete från 1986, och listar där 64 branscher som anses farliga, och där barn inte får arbeta. Däremot tillåts barn arbeta inom vissa branscher som anses mindre skadliga, exempelvis inom underhållningsindustrin och vid sportevenemang.

Genom lagändringen förbjuds en rad branscher att anlita barn under 14 år, men den gör samtidigt undantag för arbete inom familjeföretag och inom jordbruksnäringen – om arbetet utförs efter skoltid.

I en kommentar till den föreslagna lagändringen skriver regeringen att barn i många familjer hjälper sina föräldrar inom jordbruket, eller som hantverkare, “där de också kan lära sig grunderna i arbetet”.

Lagförändringen har utlöst en hård debatt i Indien, eftersom många anser att det behövs ett förbud mot alla typer av barnarbete. En av dem som vill se ett sådant förbud är Kailash Satyarthi som förra året mottog Nobels fredspris för sitt arbete inom organisationen Bachpan Bachao Andolan.

Rakesh Slenger, från samma organisation, är mycket kritisk.

-Lagförändringen kommer att leda till att miljontals barn tvingas arbeta och därigenom går miste om utbildning och en bra barndom, säger Rakesh Slenger till IPS.

Experter hävdar dessutom att undantagen urholkar andemeningen i FN:s barnkonvention, som Indien ratificerade 1992.

Barnrättsaktivister menar att regeringen bortser från att barn även kan bli exploaterade och utsatta för hälsorisker när de arbetar i sina familjer, något som även kan drabba deras skolgång.

Studier gjorda av Internationella arbetsorganisationen, ILO, visar samtidigt att utvecklingsekonomier genom att få bort barnarbetet kan vinna stora ekonomiska fördelar som vida överstiger de ökande kostnaderna för skolor och annan social service.

Detta är något som Indien skulle kunna dra lärdom av, eftersom landet anses vara det i världen där det finns flest barnarbetare. År 2011 beräknades 4,35 miljoner barn mellan 5 och 14 år arbeta i landet. En procent av alla heltidsarbetande indier är under 14 år, och en tredjedel av dessa barn är under nio år.

En rapport från Indiens arbetsmarknadsdepartement visar att många indiska barn jobbar med både farliga och stressiga arbetsuppgifter. Barn som arbetar inom jordbruket får exempelvis bära tungt och bespruta grödor med giftiga bekämpningsmedel.

En av landets mest ökända branscher är tobaksindustrin, där många små barn utnyttjas, främst inom tillverkningen av indiska cigaretter, så kallade beedis.

Men experter menar att även arbetet inom familjeföretag kan vara mycket skadligt för barn, något som även visat sig i samband med polisinsatser på arbetsplatser där barn utnyttjats och tvingats arbeta under inhumana förhållanden.

Även en parlamentarisk kommitté som granskat frågan är kritisk mot lagändringen. I en rapport slår kommittén fast att de undantag som föreslagits kommer att “göra det mycket svårt att avgöra om barn bara hjälper sina föräldrar eller arbetar för att dryga ut familjens inkomster”. Dessutom hävdar man att det är “skadligt för barns hälsa” att tillåta att de arbetar efter skolan, eftersom “vila och rekreation är viktigt för deras fysiska och mentala utveckling”, samt att arbete efter skoltid även påverkat deras studier negativt.

Många barnrättsaktivister menar att det som skulle behövas är att hela lagen från 1986 rivs upp och görs om, eftersom den bevisligen inte har lyckats med sitt syfte – att eliminera barnarbetet.

Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *