Situationen fortsatt svår för Vanuatus fattiga

Canberra, 150417 (IPS) – För den lilla önationen Vanuatus fattiga invånare blev cyklonen Pams härjningar särskilt kännbara. En månad har nu gått sedan katastrofen inträffade, men i huvudstaden Port Vila är situationen fortfarande svår.

Cyklonen Pam slog till i mitten av mars med extremt starka vindar och skyfall som förstörde alla enklare byggnader och ledde till översvämningar och förstörda vägar och avlopp.

-Åttio procent av befolkningen drabbades av cyklonen. Vi har tillräckligt med mat, men vattnet är av mycket dålig kvalitet, berättar Joel, som bor i Port Vila, för IPS.

Han berättar att hans hus blev svårt skadat i katastrofen. Många andra som tidigare bodde i enklare bostäder fick sina hem totalförstörda. Nyligen uppgav Internationella migrationsorganisationen, IOM, att människor i huvudstadens fattiga områden fortfarande tvingas leva under mycket knappa omständigheter. De är i behov av mat, vatten och toaletter i väntan på att få hjälp med att återuppbygga sina hem.

Vanuatu är en önation nordöst om Australien som består av fler än 80 öar och har en befolkning på runt 265 000 människor. En stor majoritet av befolkningen drabbades av cyklonen, som ledde till elva människors död och anses vara den värsta naturkatastrof som drabbat landet.

Huvudstaden Port Vila är mycket sårbar för extrema vädefenomen och upp emot 40 procent av stadens 44 000 invånare bor i enkla bostäder. I dessa områden saknas många basala samhällstjänster och fattigdomen är nästan dubbelt så utbredd i huvudstaden som i genomsnitt i landet.

FN:s språkrör Stéphane Dujarric berättade nyligen att världsorganisationens vädjan om en snabb katastrofhjälp på 30 miljoner dollar hittills inte har hörsammats av världssamfundet, då endast en tredjedel av dessa pengar har kommit in. Han påpekade samtidigt att 111 000 människor är i behov av tillgång till rent vatten, och att situationen för den del av befolkningen som lever på jordbruk är extremt utsatt – eftersom 90 procent av skördarna förstördes av cyklonen.

Redan tidigare har Vanuatu varit utsatt för många naturkatastrofer – under de senaste 25 åren har minst 20 cykloner förorsakat skador i landet, och så sent som förra året drabbades över 20 000 människor svårt av en annan kraftig cyklon. Enligt FN är hela 63 procent av befolkningen på Vanuatu sårbara för naturkatastrofer, vilket är den högsta siffran i världen.

I huvudstaden förvärras situationen av att så många byggnader är i dåligt skick. Att bygga ordentliga bostäder är alldeles för dyrt för de flesta. Många låginkomsttagare tvingas därför bygga sina hus själva, med hjälp av billigare material som timmer och korrugerad plåt.

Elnätet, vattendistributionen och alla former av kommunikationer drabbades hårt av cyklonen, men enligt Frido Herinckx, chef för Röda Korsets insatsgrupp i Vanuatu, har alla bastjänster nu åter igen börjat fungera på ungefär samma sätt som innan katastrofen – det vill säga bristfälligt. På riksnivå har bara 28 procent av befolkningen tillgång till el och endast 64 procent av befolkningen har tillgång till fungerande sanitära anläggningar.

Landets myndigheter har på senare år arbetat hårt för att skärpa katastrofberedskapen, och lyckligtvis kunde den nya tekniken användas till att skicka ut varningar och råd till befolkningen via sms när cyklonen Pam närmade sig – varningar som nådde ut till över 80 procent av befolkningen.

Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *