Bangladesh: Kvinnor i medieskugga satsar på radio

Dhaka, 150413 (IPS) – I Bangladeshs traditionella medier är bristen på intervjuade kvinnor markant. Det är nästan bara män i städerna som kommer till tals. Samtidigt har kvinnor på landsbygden nu fått tillgång till ett alternativ – lokala radioprogram som fokuserar på frågor som handlar om deras liv.

Organisationen Bangladesh Nari Progati Sangha, BNPS, lanserade nyligen en undersökning där man studerat över 3 000 nyhetsrapporteringar under en två månader lång period. Resultatet var slående – en mycket liten del av alla artiklar, tv- och radionyheter var gjorda av kvinnor, eller hade med kvinnliga intervjupersoner. I färre än åtta procent av fallen var en kvinna huvudperson i nyhetsrapporteringen. Men samtidigt som de traditionella medierna sviker pågår en annan utveckling i landet där fler kvinnor väljer att göra egna radioprogram för att ta upp ämnen som berör kvinnor på landsbygden.

Av Bangladeshs 111 miljoner invånare bor hela 72 procent på landsbygden. Men trots detta visade undersökningen från BNPS att endast tolv procent av tidningsartiklarna, och sju respektive fem procent av inslagen på tv och radio, handlade om frågor som berör landsbygden.

FN:s utvecklingsprogram UNDP har ett index över hur det står till med jämställdheten i världens länder, och på den listan hamnar Bangladesh på plats 142 av 187 jämförda länder. Det innebär att landets är ett av de sämsta i Asien på det området. Detta är dock inget som uppmärksammats i landets medier – studien från BNPS visar nämligen att frågan om bristen på jämställdhet bara förekom i mindre än en procent av de 3 000 granskade nyhetsrapporteringarna.

Radiomediet är samtidigt av yttersta vikt i detta land, där endast 59 procent av befolkningen är läskunniga. Radio är ett relativt billigt och lättillgängligt även för de fattiga, och hela 24 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Momena Ferdousi är en 24-åring från det nordvästra distriktet Chapai Nawabganj som numera jobbar som producent för Radio Mahananda, en lokalradiostation vars sändningar når tusentals bondefamiljer. Hon berättar att hon liksom mängder av andra kvinnor lärt sig allt hon kan om radio efter att ha gått en kurs anordnad av organisationen BNNRC, som utbildar unga radioentusiaster.

Tack vare BNNRC:s kurser har mängder av kvinnliga producenter, nyhetsuppläsare och reportrar tagit plats på de 14 regionala lokalradiokanaler som nu finns i landet.

-Vägen till detta jobb var utmanande. Men BNNRC såg min och många andra kvinnliga journalisters potential, och jag anser att vi har gjort betydande insatser för att minska bristerna i den rätt till information som kvinnor har, säger Momena Ferdousi.

I distriktet Moulvibazar sitter en annan kvinna, Sharmin Sultana, som programledare för Radio Pollikontho, en radiostation som når upp till 400 000 lyssnare. Kanalen sänder fem timmar om dagen och en stor del av rapporteringen handlar om frågor som berör kvinnor på landsbygden.

-Det är en fantastisk känsla att få leda ett program och i direktsändning kunna diskutera med inbjudna gäster och svara på lyssnarnas frågor om kvinnors rättigheter, hälsofrågor, sociala orättvisor, utbildning och jordbruk, berättar Sharmin Sultana för IPS.

De flesta lyssnarna är fattiga och kan enligt Sharmin Sultana i många fall inte läsa.

-Radion, som nu är tillgänglig även via den billigaste mobiltelefonen, är mycket populär, och efterfrågan på direktsändningar ökar hela tiden, säger hon.

Situationen är mycket svår för många kvinnor i Bangladesh. Få kvinnor har ordentliga anställningar, och statistisk visar att en stor majoritet av de gifta kvinnorna har utsatts för våld av sina män. Många unga flickor blir dessutom bortgifta innan de hunnit fylla 18 år.

A H M Bazlur Rahman, som är chef vid BNNRC och en av pionjärerna för satsningen på radiostationer med fokus på kvinnofrågor, menar samtidigt att radion kan påverka den framtida utvecklingen.

-Politikerna försummar ofta frågor som exempelvis bristen på sanitära anläggningar, våld mot kvinnor, korruption och flickors rätt till utbildning. Men om vi kan ge kvinnor en röst så kommer dessa problem långsamt att åtgärdas, säger A H M Bazlur Rahman.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Naimul Haq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *