Kvinnor drabbas hårdast av katastrofer

Bali, 150409 (IPS) – I vissa delar av världen dör fyra gånger fler kvinnor än män vid översvämningar och i vissa fall är risken att dö i naturkatastrofer 14 gånger större för kvinnor än män. Men endast en bråkdel av pengarna avsatta för klimatfinansiering runt om i världen går till projekt som stödjer kvinnor.

Fyra gånger fler kvinnor än män dog i tsunamin 2004. I Sri Lanka där över 33 000 människor dog eller försvann, var två tredjedelar kvinnor uppger den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Enligt Världsbanken var två tredjedelar kvinnor av de 150 000 människor som dog i samband med cyklonen Nargis härjningar i Burma 2008.

Vid klimatkatastrofer är kvinnor också mer utsatta för våld och övergrepp enligt hjälporganisationen Plan Internationals dokumentation. Under torkan i Etiopien 2010 tvingades kvinnor och flickor gå många timmar för att hämta vatten och sexuella övergrepp rapporterades.

Efter katastrofer blir det ofta kvinnornas ansvar att försörja familjerna när männen ger sig av från katastrofområden i jakt på arbete.

En rapport som publicerades i mars av Global Greengrants Fund, GGF, the International Network of Women’s Funds, INWF, och Alliance of Funds visade att kvinnor är särskilt utsatta för klimathot men att de inte får del av finansiering för återhämtning, anpassning eller skydd vid klimatkatastrofer.

Enligt GGF-rapporten saknar många finansiärer system för att stödja kvinnor på gräsrotsnivå med att ta itu med klimatförändringar, medan män får betydligt större resurser till klimatrelaterade initiativ i större skala.

-I vår nya rapport visar vi hur finansiärer kan identifiera och prioritera projekt inriktade på kvinnor, säger GGF:s chef Terry Odendahl till IPS.

Internationella naturvårdsunionen, IUCN, har i studier i Indien sett att kvinnor på landsbygden lägger 30 procent av sin vakna tid på att hämta vatten och att det finns få resurser för att stödja dem.

En rapport som sammanställdes efter ett möte på Bali 2014 om hur kvinnor påverkas av klimatkatastrofer visade att endast 0,01 procent av all internationell finansiering är inriktad på både klimatförändringar och kvinnors rättigheter.

Aleta Baun är en av de kvinnor som trots att hon utsatts för dödshot inte har något lokalt eller internationellt nätverk som hon kan vända sig till för att få stöd eller finansiering. Hon är en aktivist från Västtimor som 2013 tilldelades Goldman Environmental Prize för sitt arbete med att organisera bybor i protester mot marmorbrytning i skyddade skogsområden.

-Kvinnor måste skrika för att göra sina röster hörda. Jag har mött dessa problem i 15 år men först nu börjar det uppmärksammas, säger hon till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *