Matbristen når Zimbabwes städer

Harare, 141218 (IPS) – Arbetslösheten är skyhög i Zimbabwe och många från den fattiga landsbygden söker sig till städerna i jakt på arbetstillfällen. Men konkurrensen är hård och för många väntar i stället en svår jakt på mat för dagen.

Zimbabwe har en befolkning på strax över 13 miljoner invånare, varav två tredjedelar lever på landsbygden. Enligt uppgifter från landets statistiska institut Zimstat är drygt 30 procent av befolkningen på landsbygden “extremt fattiga”, jämfört med 5,6 procent av befolkningen i städerna.

Socialarbetare menar att det är begripligt att många bosätter sig i städerna, men understryker att det även kan innebära ett liv med stora umbäranden.

-Att vara i städerna är bättre än att leva på landsbygden, även om levnadsomkostnaderna är högre, eftersom varje minsta arbetstillfälle uppstår i städerna, säger socialarbetaren Tracey Ngirazi till IPS.

Enligt Philip Bohwasi, ordförande för Zimbabwes socialarbetares råd, är det den stora bristen på arbeten som gör att även stadsbefolkningarna fått brist på mat. FN:s livsmedelsprogram, WFP, uppskattar att arbetslösheten ligger på hela 60 procent.

-Detta skapar hunger i de flesta hushållen i städerna, och nästan inga stadsbor i Zimbabwe har numera råd med tre mål mat om dagen, säger Philip Bohwasi till IPS.

En av många som vet vad bristen på mat betyder är arbetslöse revisorn Josphat Madyira, 39, från huvudstaden Harare.

-Matbutikerna är fulla med varor, men de flesta av oss är arbetslösa och saknar därför pengar till att köpa den enklaste maten. Vanligtvis kan vi bara äta en gång om dagen, säger han till IPS.

Josphat Madyira förlorade sitt arbete hos en skotillverkare som gick i konkurs på grund av det svåra ekonomiska läget i landet, en situation som lett till att miljontals människor har förlorat sina jobb.

-Jag och många andra arbetslösa har börjat sälja saker på gatorna. Vi säljer allt vi kan komma över för att få mat på bordet, säger Josphat Madyira.

Aktivister menar samtidigt att de biståndsorganisationer som ofta försöker hjälpa de mest fattiga på landsbygden sällan gör liknande insatser för att hjälpa dem som riskerar att svälta i städerna.

-Oavsett om det är i städerna eller på landsbygden så drabbar hungern vanliga zimbabwier på samma sätt, men de flesta biståndsgivare glömmer befolkningar i städerna, som också är drabbade, säger Catherine Mukwapati, som är ordförande för organisationen Youth Dialogue Action Network till IPS.

Zimbabwe har inte gjort några större framsteg i kampen mot hungern och den extrema fattigdomen på grund av de djupa ekonomiska problem som har präglat landet ända sedan år 2000.

I förra årets upplaga av FN:s index över utvecklingen i världen hamnade Zimbabwe på plats 156 av 187 jämförda länder, och för närvarande klassas 72 procent av befolkningen som fattig.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *