Terrorattacker slår mot Kenyas ekonomi

Nairobi, 141113 (IPS) – Kenya tog nyligen klivet från låginkomstland till medelinkomstland och landets ekonomi fortsätter att växa. Men experter menar att det kommer att bli svårt att nå upp till regeringens högt ställda tillväxtmål, och en av orsakerna är den osäkerhet de återkommande terrordåden skapar.

Varje år i december brukar Lucy Mwende och hennes två barn kliva på en buss från huvudstaden Nairobi för att resa till de vita stränderna och varma havet vid Indiska oceanen. Men i år har familjen ställt in sina semesterplaner.

-Platser där det samlas mycket folk ökar risken för terrorattacker, säger Lucy Mwende.

Nyligen hade det gått precis ett år sedan attacken mot gallerian Westgate i Nairobi, där minst 67 människor dödades av terrorister som öppnade eld mot lördagsshoppande människor. Sedan dess har fler terrordåd följt. De senaste inträffade den 2 november då en armébas i hamnstaden Mombasa attackerades, liksom en polisstation i turistorten Malindi. Dåden misstänks ha utförts av en separatistisk grupp kallad Mombasa Republican Council.

Landets kustregion är en stor turistdestination och de attacker som har utförts där har slagit hårt mot sektorn – inkomsterna från turismen har minskat tre år i rad. Förra året besöktes landet av drygt en miljon utländska turister, vilket var en minskning med elva procent jämfört med föregående år. Offentlig statistik visar att turismsektorns nedgång under förra årets sista kvartal innebar att landets ekonomiska tillväxt landade på 5,8 procent, jämfört med 7,2 procent föregående år.

Regeringens mål är att uppnå en tillväxt som överstiger tio procent, medan den för närvarande ligger på 5,7 procent. Men experter menar att målsättningen kan bli svår att uppnå.

-Regeringen måste arbeta mer förebyggande i säkerhetsfrågor för att skapa ett större förtroende bland investerare, säger David Owiro, vid den lokala tankesmedjan Institute of Economic Affairs, till IPS.

Dinah Mukami vid organisationen Bunge la Wananchi vill istället framhålla att regeringen bör ta itu med arbetslösheten.

-Det skulle göra att fler fick pengar att använda, säger Dinah Mukami.

Den öppna arbetslösheten i landet ligger på tolv procent. Men enligt Institute of Economic Affairs är siffran så hög som 44 procent – om man inkluderar dem som är undersysselsatta eller bara har säsongsanställningar.

-Nästan hälften av arbetsstyrkan har inte tillräckligt med arbete. Vi måste söka efter fler möjligheter för dessa människor, säger David Owiro.

Särskilt svår är situationen bland ungdomar, där arbetslösheten enligt David Owiro är dubbelt så hög som bland dem över 35 år. Enligt honom är det viktigaste för landet att man får fram fler entreprenörer, som vill verka både på den lokala, regionala och internationella marknaden.

-Dessa skulle kunna skapa den typ av nya arbetstillfällen som regeringen inte klarar av, säger David Owiro.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *