Afrika – ett potentiellt finansiellt centrum

Marrakech, 141023 (IPS) – Motsvarande 1 400 miljarder kronor i investeringar för hållbar utveckling kan vara inom räckhåll för länderna i Afrika. Detta skulle minska beroendet av bistånd, men då krävs ett förbättrat investeringsklimat och ett stopp för de olagliga finansiella flödena, enligt utvecklingsexperter.

Enligt Världsbanken återfinns dock redan 17 ekonomier i Afrika bland de 50 ekonomier i världen som under 2013 skapade ett förbättrat företagsklimat. Åtta av dessa rankades före Kina, 11 före Ryssland och 16 före Brasilien.

-Afrika är inte fattigt ekonomiskt sett, men måste se om sitt hus. Vi har alltför länge låtit den traditionella berättelsen om Afrika handla om råvaror och naturtillgångar som förs ut ur länderna, säger Stephen Karingi, chef för regional integration, infrastruktur och handel vid FN:s ekonomiska kommission för Afrika, till IPS.

Han medverkade vid African Development Forum som hölls i Marocko i förra veckan.

Stephen Karingi menar att kontinenten kan dra nytta av sina konkurrensfördelar, bland annat naturtillgångarna, och bli ledande inom värdekedjor som kräver dessa råvaror.

Studier gjorda av FN:s ekonomiska kommission för Afrika visar att olagliga finansiella flöden under de senaste tio åren har uppgått till motsvarande 360 miljarder kronor per år, vilket motsvarar nästan hela det offentliga utvecklingsbiståndet som tas emot av kontinenten.

-Afrika är redo för förändring och de strukturer som krävs för det finns på plats, säger Stephen Karingi.

En kombination av att länderna skulle locka till sig investeringar och mobilisering av inhemska tillgångar skulle hjälpa afrikanska länder att tillvarata ekonomiska resurser och driva utvecklingen framåt.

Afrika söder om Sahara är en av de regioner i världen där flest lider av kronisk hunger och där det finns en växande, ung befolkning som är i behov av jobb.

Enligt det globala affärskonsultföretaget McKinsey Global Institute har BNP i genomsnitt ökat med fem procent i de afrikanska länderna de senaste tio åren tack vare förbättrad förvaltning, en snabb urbanisering och växande regionala marknader. Det är ett bättre resultat än den ekonomiska utvecklingen globalt sett.

Samtidigt beräknas att länder i Afrika saknar över motsvarande 700 miljoner kronor årligen för satsningar på infrastrukturutveckling.

Carlos Lopes, vid FN:s ekonomiska kommission för Afrika, säger att utvecklingsländerna måste sträva efter att mobilisera ytterligare finansiella resurser, bland annat genom en ökad tillgång till finansmarknader, samt att industriländer måste uppfylla sina åtaganden som klargjorts i internationella forum.

Det här är första gången som Africa Development Forum sätter fokus på hela kontinentens utveckling.

-Afrika har alla förutsättningar för att locka till sig investeringar och bli ett finansiellt centrum i likhet med Schweiz, men då krävs ett förbättrat investerings- och handelsklimat, att korruption bekämpas samt att inhemska tillgångar mobiliseras, säger Adam Elhiraika som arbetar vid avdelningen för makroekonomisk politik vid FN:s ekonomiska kommission för Afrika.

Han menar att det är lika viktigt att främja fri rörlighet av kapital som fri rörlighet av varor och tjänster som kan främja handel och investeringar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Busani Bafana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *