Oväntad vändning i valet i Brasilien

Rio de Janeiro, 141008 (IPS) – Förhandsfavoriten och miljöaktivisten Marina Silva från partiet PSB hade kunnat bli Brasiliens första svarta president. Istället blev hon den största förloraren i söndagens val. Den sittande presidenten Dilma Rousseff och Aécio Neves från höger-mittenpartiet PSDB gör nu upp i en avgörande valomgång den 26 oktober.

De två vinnarna tillhör de två partier som dominerat brasiliansk politik de senaste 20 åren och båda kandidaterna hoppas nu vinna stöd från den koalition som backat upp Marina Silva. Några av ledarna inom det socialistiska partiet PSB har uttalat stöd för PSDB medan andra ledare inom partiet har kopplingar till Dilma Rousseffs Arbetarpartiet PT. Marina Silvas rådgivare för ekonomiska frågor ligger dock nära sina motsvarigheter inom PSDB.

Den tidigare miljöministern Marina Silva ledde under en kort tid opinionsmätningarna efter att hon den 16 augusti utnämnts till PSB:s presidentkandidat. Stödet för henne sjönk dock tre veckor innan valet och hon kom till sist på tredje plats och fick 21 procent av rösterna i valet.

Aécio Neves tillhör höger-mittenpartiet PSDB som styrde landet mellan 1995 och 2003 och fick 33,5 procent av rösterna medan Dilma Rousseff fick drygt 41 procent av rösterna.

Den snabba utnämningen av Marina Silva i mitten av augusti efter att partiets första kandidat tragiskt dödats i en flygolycka och den skiftande koalition som backat upp henne kan ha bidragit till hennes fall. Hon mötte också aggressiva kampanjer från Arbetarpartiet som bland annat hävdade att hon planerade att ta bort välfärdsprogrammet Bolsa Familia genom vilket 14 miljoner fattiga hushåll får bidrag. I enlighet med Brasiliens vallagar fick Marina Silva endast två minuter på statstelevisionen för att försvara sig efter anklagelserna.

Om förutsägelserna stämmer kommer att ekonomin bli en central fråga inför den avgörande valomgången. Dilma Rousseff har dock fått en korruptionsskandal i knät. Oljejätten Petrobras – där Dilma varit styresleordförande – uppges ha smörjt höga regeringspolitiker med mutpengar. Mutorna beräknas ha uppgått till miljarder dollar under de senaste tio åren. Detta utreds nu av den federala polisen och andra myndigheter. Namnen på inblandade politiker och företag har läckts till pressen.

Oppositionen menar att regeringen har misskött ekonomin och att det lett till stigande inflation och att den brasilianska tillväxten har bromsat in. Dilma Rousseff lyfter dock fram den låga arbetslösheten – bara fem procent i augusti – som är resultatet av att miljontals arbetstillfällen skapats och att fattigdomen minskat under Arbetarpartiets tolvåriga styre.

Valresultatet den 5 oktober visar också att landet är polariserat. I de industrialiserade delarna av landet är stödet för Aécio Neves stort. I delstaten São Paulo fick PSDB 44 procent av rösterna medan PT fick 22 procent. Arbetarpartiet PT har störst stöd i de fattiga nordöstra delarna av landet, där fick Dilma Rousseff 60 procent av rösterna.

Analys av Mario Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *