Brasilien: Presidentkandidats död ritar om politiska kartan inför val

Rio de Janeiro, 140819 (IPS) – Den brasilianske presidentkandidaten Eduardo Campos död kan ge utrymme för den före detta miljöpartisten, regnskogsaktivisten och tidigare miljöministern Marina Silva inför presidentvalet i oktober. Hon ses av många som någon som kan blåsa nytt liv i den brasilianska politiken.

Presidentkandidaten Eduardo Campos omkom i en flygkrasch söder om São Paulo den 13 augusti. Planet lyfte från Rio de Janeiro och ska ha störtat i dåligt väder när piloterna förberedde sig på landning. Som ledare för det socialistiska partiet PSB var Eduardo Campos en av utmanarna till president Dilma Rousseff. Marina Silva, partiets vice ordförande, kan nu komma att fylla tomrummet efter Campos.

Marina Silva som var landets miljöminister 2003-2008, fick 19,6 miljoner röster vid presidentvalet i Brasilien 2010, motsvarande 19,3 procent av rösterna. Hon har bibehållit en stor det av det folkliga stödet och opinionsundersökningar visar att hon är den politiska ledare som gynnats mest av de massprotester mot den politiska klassen som skakade landet i juni och juli förra året.

Hennes kandidatur skulle kunna innebära en brytning med det tvåpartisystem som gällt i Brasilien de senaste 20 åren. Hon skulle utmana den sittande presidenten Dilma Rousseff från arbetarpartiet PT och Aecio Neves från det socialdemokratiska partiet PSDB. Arbetarpartiet har styrt Brasilien sedan 2003 och PSDB styrde landet 1995-2002.

Marina Silva är en av landets få internationellt kända politiker och kommer från en fattig familj i delstaten Acres inland som till största delen är täckt av regnskog. Hon lärde sig inte läsa och skriva förrän hon var 16 år, efter att hon lämnat regnskogen för att söka vård eftersom hon led av hepatit, malaria och parasitsjukdomen leishmanios.

Som ung kämpade hon mot skövlingen av regnskog tillsammans med miljöaktivister som Chico Mendes, som mördades 1988 av ranchägare som motsatte sig hans aktivism. Det ledde till de första politiska framgångarna för Marina Silva. År 1994 blev hon invald i senaten och 2003 blev hon miljöminister i Lula da Silvas regering men avgick 2008 efter politiska meningsskiljaktigheter. Hon kritiserade Lula för att föra en politik “för materiell tillväxt till varje pris”, på bekostnad av miljön och de fattiga.

Ett år senare lämnade hon arbetarpartiet och gick med i miljöpartiet, PV, inför presidentvalet 2010. Då valdes Dilma Rousseff till president och Marina Silva kom på tredje plats. Senare lämnade hon även miljöpartiet och skapade ett nytt politiskt parti, Nätverket för hållbarhet. Partiet fick dock inte tillräckligt med stöd och Marina Silva valde att gå med i socialistpartiet PSB och blev där partiets vice ordförande. Den 23 augusti kommer PSB att meddela vem som ersätter Campos som partiets nya presidentkandidat.

Om PSB däremot inte väljer Silva kan partiet förlora inflytande. Att välja Silva som kandidat kan dock innebära att partiet förlorar sin identitet eftersom hon avviker från partiets politik i många frågor. En partimedlem kallade Campos “oersättlig”. Socialistpartiet ställer sig positivt till kärnkraft och genmodifierade grödor, något Silva är motståndare till.

Eduardo Campos var minister i Lulas regering 2004-2005 och hans popularitet växte till följd av den snabba ekonomiska tillväxten och den industriella utvecklingen när han var guvernör i delstaten Pernambuco 2006-2014 i nordöstra Brasilien, som är landets fattigaste region. I delstaten har flera stora projekt inom järnväg och industri skapat den högsta ekonomiska tillväxten i landet under de senaste åren. Projekten inleddes under Lulas tid som president och Eduardo Campos var en viktig och lojal bundsförvant till Lula. Marina Silva och många miljöaktivister har dock varit kritiska till utvecklingen som de menar saknar hållbarhetsfokus.

Eduardo Campos var en mästare på dialog och på att bygga allianser mellan olika grupper, både företagsledare och fattiga. Han fick göra ansträngningar för att vinna förtroende hos markägare eftersom partiets vice ordförande Marina Silva betraktas som motståndare till en utökad jordbruksnäring.

Marina Silva väntas förlora kampanjstöd eftersom hon fjärmar sig från produktionssektorn. Att hon tillhör den brasilianska pingstkyrkan kan också innebära att hon inte får stöd från den katolska majoriteten i landet.

Enligt en opinionsmätning gjord av institutet Datafolha i juli svarade 36 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Rousseff, medan 20 procent svarade att de skulle rösta på Neves och 8 procent på Campos.

Analytiker utesluter dock inte möjligheten att det blir en andra omgång av presidentvalet där två kvinnor som tidigare var ministrar i Lulas regering ställs mot varandra.

Analys av Mario Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *