Experter sätter fokus på kampen mot dödsfall bland nyfödda

Washington, 140520 (IPS) – Dödligheten bland små barn som överlevt sin första månad i livet har kraftigt minskat i världen på senare år. Men fortfarande dör många barn i samband med, eller strax efter, förlossningen. Nu vill experter att Världshälsoorganisationen fokuserar på frågan.

Denna vecka hålls den årliga Världshälsoförsamlingen inom Världshälsoorganisationen, WHO, i Genève. Många experter menar att delegaterna vid mötet för WHO:s styrande organ bör komma överens om en ambitiös handlingsplan för att under de kommande årtiondena kraftigt minska antalet barn som dör innan eller strax efter att de fötts.

En ny studie publicerad i den brittiska tidskriften The Lancet visar att den globala dödligheten bland barn som är mellan en månad och fem år gamla årligen har minskat med i genomsnitt 3,4 procent. Detta samtidigt som dödligheten bland för tidigt födda barn bara minskat med runt två procent, och antalet dödfödda barn bara minskat med runt en procent årligen.

Dessa skillnader beror enligt studien, som bygger på 55 experters arbete, på att det genomförts för få satsningar på neonatalvård.

-Nästan hälften av alla dödsfall bland barn som inte fyllt fem år inträffar under deras första månad i livet. Men trots detta finns ordet nyfödd bara med i fyra procent av de biståndssatsningar som går till barnhälsovård, säger Joy Lawn vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, som varit med och lett arbetet med studien.

FN bedömer att närmare 2,9 miljoner barn varje år dör inom 28 dagar efter att de fötts, medan ytterligare 2,6 miljoner barn avlider under graviditetens tre sista månader eller i samband med förlossningen.

Få av dessa dödsfall blir dock inrapporterade till de lokala myndigheterna, och problemen får därför inte den globala uppmärksamhet de förtjänar, enligt studien. Detta gäller särskilt de länder där flest fall inträffar – som Indien, Pakistan, Afghanistan och Bangladesh, samt ett antal länder i södra Afrika.

Under veckans möte inom Världshälsoförsamlingen, som är WHO:s högsta beslutande organ, kommer en handlingsplan mot dödligheten bland de riktigt små barnen att diskuteras, i syfte att påverka både biståndsgivare och mottagarländer att börja agera mot problemen.

-Handlingsplanen innehåller en rad åtgärder som visat sig vara effektiva för kvinnors och barns hälsa. Vårt mål är att inom en generation sätta stopp för dödligheten bland nyfödda barn, säger Elizabeth Mason, som är chef för WHO:s avdelning för mödravård och barns hälsa.

Konkret syftar handlingsplanen till att fram till år 2035 minska antalet dödfödda barn, och dödligheten bland nyfödda, till färre än 10 fall per 1 000 förlossningar. Om målet uppnås så skulle det innebära mer än en halvering av nuvarande antal fall, och en minskning på upp till 85 procent i de värst utsatta länderna i världen.

Den nya studien visar att det finns metoder som ger goda resultat. Det handlar bland annat om satsningar på amning, återupplivningsinsatser av för tidigt födda, samt den så kallade kängurumetoden – som innebär att ett för tidigt fött barn hålls nära mammans hud för att få värme och hjälp att reglera sin hjärtrytm. En annan viktig insats är att ha tillgång till läkemedel som förhindrar infektioner i samband med att navelsträngen klipps.

-Om dessa insatser genomförs skulle dödligheten bland nyfödda snabbt kunna minska inom bara några år, sade Melinda Gates, vid Bill och Melinda Gates stiftelse, på måndagen till Wall Street Journal.

Bill och Melinda Gates stiftelse är världens största privata finansiär av globala sjukvårdsinsatser och Melinda Gates kommer under veckan att inför Världshälsoförsamlingen tala för en satsning på den planerade handlingsplanen. Gates stiftelse förväntas även vara en av de viktigaste bidragsgivarna för handlingsplanen.

Joy Lawn understryker även vikten av att det finns utbildad personal tillgänglig under och direkt efter en förlossning.

-En akut fråga är behovet av fler barnmorskor och sjuksköterskor som har kunskap om hur man hjälper kvinnor i samband med förlossningar, samt små och sjuka nyfödda, säger hon till IPS.

Enligt den nya studien dör en miljon nyfödda varje år under sin första dag i livet. Studien visar också att bristen på utbildad vårdpersonal är mycket stor i de länder där antalet dödsfall är som högst – Afghanistan, Bangladesh, Kongo, Indien, Kenya, Nigeria, Pakistan och Uganda.

Samtidigt visar studien att de länder som snabbast lyckats vända utvecklingen, däribland Malawi, Nepal och Peru, till stora delar har uppnått dessa framgångar genom att satsa på en utökning av vårdpersonalen, samt genom program inriktade på ländernas fattigaste familjer.

En annan avgörande faktor är att människor har tillgång till sjukvårdsinrättningar, säger Zulfiqar Bhutta vid Aga Khan-universitetet i Pakistan, som också varit med och lett arbetet med studien.

Enligt henne skulle satsningar på en ökad tillgång på utbildad personal och antalet förlossningar som sker i vårdmiljö varje år kunna förhindra att 113 000 kvinnor dör i barnsäng och 1,3 miljoner dödsfall bland nyfödda barn.

-Detta bör utan tvekan vara en prioriterad fråga, säger Zulfiqar Bhutta.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *