USA: Kidnappade flickor sätter Nigeria på nyhetskartan

Washington, 140513 (IPS) – Den islamistiska terrorgruppen Boko Harams kidnappning av över 200 skolflickor i Nigeria för snart en månad sedan har på senare tid fått mycket stor uppmärksamhet i USA.

Politiker och aktivister kräver att USA hjälper till att rädda flickorna undan sina kidnappare medan de stora tv-nätverkens nyhetssändningar toppar sina sändningar med den senaste informationen om flickornas öde.

Samtidigt har terrorgruppen Boko Haram, som det tidigare nästan aldrig talades om – trots att många experter länge oroats av gruppens framfart, blivit en ökänd organisation hos den amerikanska allmänheten.

-Till en början visade inte medierna något större intresse för händelsen. Men nu skickar rikets första dam Michelle Obama ut bilder på Twitter på sig själv med hashtaggen #BringBackOurGirls samtidigt som Angelina Jolie engagerar sig, säger Emira Wood, som är Afrikakännare vid tankesmedjan Institute for Policy Studies i Washington.

Steven Livingston, expert på politisk kommunikation vid George Washington-universitetet, menar att det främst är genom lokala nigerianska organisationer som använt sig av sociala medier som kidnappningen rönt så stor internationell uppmärksamhet -Nigeria är annars inte ett särskilt välbevakat land av amerikanska nyhetsorganisationer, och knappast heller ett land som många amerikaner tänker på, eller ens skulle kunna peka ut på en karta, säger Steven Livingston.

-Men i detta fall är historien så känslomässigt enkelt att förstå, i synnerhet för föräldrar. Och dessutom är Boko Haram onda, så det behövs inga förkunskaper. Man kan bara delta i protesterna, vilket får en att må bra, säger han till IPS.

Steven Livingston menar att det hela påminner om “Kony 2012”, som var en halvtimmes lång film som sågs av miljontals amerikaner och som syftade till att USA skulle agera för ett gripande av Joseph Kony, ledaren för Herrens motståndsarmé som länge terroriserat befolkningen i delar av Uganda och Centralafrika.

På senare tid har kraven ökat på president Barack Obama att agera för att frita de kidnappade flickorna, och nu har amerikanska experter skickats till Nigeria för att tillsammans med lokala myndigheter delta i sökandet.

Det dröjde dock mer än två veckor efter kidnappningen innan den uppmärksammades av landets tv-nyheter, enligt Andrew Tyndall, som ger ut Tyndall-rapporten, där utrikesrapporteringen från USA:s tre stora tv-nätverk granskas och analyseras.

-Det är en generell regel att nyhetshändelser i södra Afrika – i synnerhet när inga amerikaner är inblandade – är underbevakade av de stora nationella nyhetsförmedlarna. Men i detta fall fick nyheten uppmärksamhet bland annat eftersom Boko Haram är en våldsam islamistisk grupp som påstås ha kopplingar till al-Qaida.

Under den senaste veckan har rapporteringen om de kidnappade skolflickorna upptagit närmare tio procent av de tre stora tv-nätverkens nyhetssändningar, enligt Andrew Tyndall.

Samtidigt varnar Steven Livingston för att det finns risker i de ökande kraven på att USA direkt ska engagera sig i att se till att flickorna befrias från sina kidnappare, i synnerhet om det skulle leda till militära åtgärder.

-Det skulle göda Boko Harams påståenden om att den nigerianska regeringen bara är marionettfigurer för USA:s och Storbritanniens oljeintressen, säger Steven Livingston.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *