USA har miljarder att tjäna i energieffektiviseringar

Uxbridge, 140508 (IPS) – USA, som är världens mest energislösande nation, skulle kunna tjäna många miljardtals dollar genom energibesparingar. Det visar en ny rapport från Amerikanska rådet för en energieffektiv ekonomi, ACEEE.

Genom en ökad energieffektivitet skulle USA kunna skapa fler än 600 000 kvalificerade jobb inom byggbranschen och bland småföretagare som skulle kunna gynnas om de sparade pengar investerades i den lokala ekonomin. Det skulle också minska utsläppen av luftföroreningar och bekämpa klimatförändringarna samtidigt som de amerikanska medborgarna skulle tjäna 17 miljarder dollar i energibesparingar uppger ACEEE.

Genom att använda existerande energibesparande teknik skulle behovet av elektricitet minska med en fjärdedel. Det motsvarar stängningen av 494 elkraftverk till år 2030, enligt den nya rapporten.

-Amerikanernas energikostnader skulle bli lägre och det skulle främja den lokala ekonomiska tillväxten. Det skulle ge en kraftig minskning av koldioxidutsläppen, med 600 miljoner ton per år omkring år 2030, säger studiens huvudförfattare Sara Hayes.

Det är nästan lika mycket som Kanadas årliga koldioxidutsläpp, som är bland de högsta i världen.

Hälso- och miljökostnadsbesparingar till följd av minskade luftföroreningar har inte räknats med i studien.

Hayes menar att ökad energieffektivitet är ett sätt att möta målen för utsläppsminskningar för koldioxid. Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA förbereder för närvarande ett förslag på reglering av koldioxidutsläpp vid existerande kraftverk i USA, som ska presenteras den 1 juni.

Förslaget väntas dock möta starkt motstånd från mäktiga särintressen inom energisektorn. Hayes menar att många elbolag också följer en tillväxtmodell inriktad på att bygga nya kraftverk och att sälja mer elektricitet, inte mindre. Enligt ACEEE:s beräkningar är det mycket billigare att hjälpa elkunder att spara energi. Att producera samma mängd elektricitet kostar två till tre gånger mer, enligt rådet.

USA är världens mest energislösande nation. Det visar även andra studier vid sidan av rapporten från ACEEE. Slöseriet motsvarar kostnader på uppskattningsvis 130 miljarder dollar per år, enligt Alliance to Save Energy, en sammanslutning av företag, representanter för regeringar och organisationer som arbetar för global energieffektivisering.

I samband med en satsning i ett litet samhälle i delstaten Massachusetts lyckades familjer spara mer än tio miljoner dollar i sänkta el- och gaskostnader under 2012. Allt som behövdes var uppgifter om hushållens energianvändning, lokala riktlinjer och råd om hur man sparar energi.

Richard Caperton vid Opower, ett företag i Virginia som arbetar med ökad energieffektivitet, säger att de genom att förse hushåll med dagliga rapporter om energianvändning och råd för minskad energiförbrukning i år kommer hjälpa USA att spara lika mycket elektricitet som genereras av Hooverdammen mellan delstaterna Nevada och Arizona.

Tidskriften Nature Climate Change presenterade 2012 en internationell studie som visade att trots möjligheten till stora utsläppsminskningar och ekonomiska besparingar valde regeringar i världen att lägga nästan alla sina forskningsinsatser på utveckling av nya energikällor som nya kraftverk i stället för att satsa på att utveckla energisnåla bilar, byggnader och apparater.

En av författarna till studien, Charlie Wilson, sa i en tidigare intervju med IPS att ökad energieffektivitet är det mest effektiva sättet att minska koldioxidutsläppen som orsakar klimatförändringar. Men han tillade att det finns ett starkt motstånd mot detta bland producenter av fossila bränslen och energibolag som har ett enormt politiskt inflytande.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *