Spanien: Krav på åtal efter migranters död

Malaga, 140314 (IPS) – I februari drunknade 16 migranter i vattnet utanför den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika efter att de hade blivit beskjutna med gummikulor från spansk gränspolis. Kritiken har varit hård mot agerandet och en aktivist IPS talat med kräver nu att de ansvariga åtalas.

-Vem ska nu föra deras talan? Vem ska berätta om dem för deras familjer i Kamerun eller i Elfenbenskusten?, frågar Nigeria-födde Edmund Okeke, med anledning av händelsen den 6 februari.

Edmund Okeke bor sedan 14 år tillbaka i den sydspanska staden Malaga, där han är ordförande för migrantorganisationen Palma-Palmilla. Han menar att det är omöjligt att rättfärdiga att spanska gränspoliser sköt med gummikulor mot den grupp migranter som närmade sig Ceuta genom att simma från den marockanska sidan.

Edmund Okeke menar att den spanska regeringen under ledning av premiärminister Mariano Rajoy måste kräva en grundlig utredning av händelsen.

-De som gav ordern om att beskjuta människor – som varken var aggressiva eller representerade en fara för någon – måste åtalas, säger han.

Inrikesminister Jorge Fernández Díaz medgav i mitten av februari att gränspolisen hade skjutit gummikulor och tårgas från land och ut mot vattnet. Att man inte siktat mot människor underströk han med anledning av den utredning som beordrats fram efter krav från en lång rad ickestatliga organisationer.

Inrikesministern besökte förra veckan de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och meddelade då att de rakbladsvassa taggtrådsstängsel som separerar enklaverna från Marocko ska förstärkas med ännu effektivare taggtråd för att förhindra migranter från att ta sig över.

Varje år försöker tusentals afrikaner, främst från södra Afrika, ta sig in till EU över dessa stängsel, eller via små båtar från Marocko.

De migranter som drunknade den 6 februari hade valt ett än mer desperat alternativ – att försöka simma över gränsen. Edmund Okeke påpekar att många av de drunknade kanske har en familj i hemlandet som fortfarande väntar på ett telefonsamtal som nu aldrig kommer att komma.

-Men det verkar som att det inte spelar någon roll alls när det handlar om någon fattig, säger han.

Kropparna efter de fem drunknade som påträffades på den spanska sidan av gränsen vilar nu i anonyma gravar på en kyrkogård i Ceuta. Övriga avlidna fördes till marockanska bårhus.

Spaniens styrande parti Partido Popular har avvisat ett krav i kongressen om att tillsätta en undersökningskommission för att utreda tragedin.

EU-kommissionär Cecilia Malmström är mycket kritisk till det spanska agerandet och har i ett brev till inrikesminister Jorge Fernández Díaz skrivit att “gummikolorna kan ha förorsakat panik” bland migranterna, vilket kan ha bidragit till att de drunknade.

Christiana Nwokeji, ordförande för Malagas förbund för nigerianska kvinnor, är upprörd över händelsen.

-Istället för att rädda dem behandlades de som djur, säger hon.

Medan IPS intervjuar Christiana Nwokeji i hennes hem visar en teve bilder på flera migranter som överlevde tragedin och lyckades ta sig i land i Ceuta – endast för att omedelbart skickas tillbaka till Marocko.

Hon påpekar att spanjorer själva lämnar sitt land på grund av den ekonomiska krisen och den extremt höga arbetslösheten.

Gora Ndiaye, 28, berättar om hur han tillsammans med 45 andra senegaleser lyckades ta sig med en liten båt från Dakar till spanska Teneriffa.

-Jag var hemskt rädd och nedkyld. Nätterna var fruktansvärda. Vågorna var stora som berg. Jag hade tur som överlevde och kan berätta om det, säger Gora Ndiaye, som inte kan simma.

Han har en hustru och sex månader gammal son i hemlandet.

-Jag var tvungen att lämna mitt land eftersom vi inte hade någon mat. Vi måste skicka pengar hem till våra familjer. Det går inte att leva på ingenting, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Inés Benítez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *