Chevron slipper skadestånd efter utsläpp i Ecuador

Washington, 140306 (IPS) – Den amerikanska oljejätten Chevron behöver inte betala det skadestånd på närmare 60 miljarder kronor som en domstol i Ecuador tilldömt offren för bolagets verksamhet i landet. Det meddelade en federal domare i USA på tisdagen.

Processen mot Chevrons miljöskadliga verksamhet i Ecuador har pågått i 21 års tid, men 2011 dömde en domstol i Ecuador företaget att betala ett skadestånd på närmare 60 miljarder kronor för de skador som bolaget förorsakat både miljö och människor som lever i regionen Lago Agrio.

På tisdagen meddelade dock en federal domare i USA att oljejätten inte behöver betala ut skadeståndet. Detta eftersom offrens juridiska representanter ska ha betalat ut mutor och använt sig av falsk bevisning i samband med rättsprocessen i Ecuador.

Chevrons representanter kallar domen för “en rungande seger”, medan offrens juridiske ombud Steven Donziger säger att domen kommer att överklagas. Donziger är mycket kritisk till domslutet, som kom efter en sex veckor lång förhandling i slutet av förra året, och menar att den är resultatet av en “mycket bristfällig” rättsprocess.

-Men vi är övertygade om att vi kommer att få full upprättelse i USA, på samma sätt som i Ecuador, säger Steven Donziger.

Processen mot Chevron inleddes i en amerikansk domstol 1993 då 30 000 människor från regionen Lago Agrio, varav de flesta tillhör ursprungsbefolkningen, stod bakom en stämningsansökan mot bolaget. Sedan dess har de juridiska turerna varit många.

Oljebolaget Texaco, som köptes upp av Chevron år 2001, bedrev från 1960-talet och fram till 1992 verksamhet i regionen, som ligger i Amazonas. Enligt de målsägande dumpade Texaco mer än 70 miljarder liter av giftiga ämnen i området och lämnade kvar över 900 dammar med oljeslam. Föroreningarna ska inte bara ha varit skadliga för miljön, utan även för lokalbefolkningen, som har drabbats av svåra hälsoproblem, bland annat i form av ett ökat antal cancerfall.

Chevron har sedan länge hävdat att de målsägande överdrivit de skador som bolaget ska ha orsakat, men även hänvisat till ett avtal mellan den ecuadorianska staten och Texaco 1995, där oljebolaget tog på sig ansvaret att sanera drygt en tredjedel av den skadade marken i regnskogen, medan resten skulle saneras av de lokala myndigheterna.

De som driver processen, liksom många lokala och internationella miljöorganisationer, menar dock att oljejätten ansvarar för hela området – samt för de hälsoproblem som lokalbefolkningen drabbats av, en fråga som inte täcks i avtalet från 1995.

Efter domen mot Chevron i Ecuador 2011 har oljejätten försökt undgå att betala ut skadeståndet. Bolaget förde ut alla sina tillgångar från Ecuador, men inledde också en rättsprocess mot det juridiske ombudet Steven Donziger och dennes team. Chevron anklagade motståndarsidans jurister för att ha använt sig av mutor och andra olagliga metoder för att kunna vinna målet och avkräva stora summor från företaget.

Som bevis för sina anklagelser har oljejätten lämnat in tusentals dokument, e-postmeddelanden och annat material från Donziger och andra jurister och aktivistgrupper som engagerat sig i målet.

Under förhandlingen har Donziger medgett att vissa misstag begåtts, bland annat i förhållande till ett expertvittne som deltog i rättegången i Ecuador. Både Donziger och den ecuadorianske domaren Nicolas Zambrano har dock kraftfullt förnekat anklagelserna om att domaren ska ha utlovats en stor summa pengar i utbyte mot ett fördelaktigt domslut.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *