Storföretag vill satsa på oförberett Burma

Rangoon, 140127 (IPS) – Efter decennier av ekonomisk stagnation under militärjuntans styre har Burma nu slagit upp dörren för utländska investerare. Många av världens största företag vill in på den burmesiska marknaden – men experter pekar på att den finns flera fallgropar på vägen.

Många internationella företag ser stora outnyttjade möjligheter i Burma, ett land med 60 miljoner invånare som ligger mitt i den region som av konsultfirman McKinsey & Company har beskrivits som världens snabbast växande.

Burmas regering har drivit igenom lagar för att förbättra investeringsmöjligheterna i landet, samt andra lagar för att skydda miljö och arbetsrätt. Men Vicky Bowman vid den Rangoon-baserade organisationen Myanmar Centre for Responsible Business påpekar att dessa reformer har genomförts av en regering med bristande resurser.

-Reformerna av många av dessa lagar genomförs inte på ett öppet sätt, säger hon till IPS och tillägger att regeringens arbete präglas av många “barnsjukdomar”.

Vicky Bowman påpekar att många internationella företag kommer att möta ett stort problem i Burma – att de flesta företag använder sig av dubbel bokföring och inte har full kontroll över hur mycket skatter de borde betala.

-Sedan kommer utländska partners in och vill granska de senaste fem årens räkenskaper, säger Bowman till IPS.

Ett annat problem är enligt henne den korruption som sedan länge varit utbredd i landet, där myndigheterna gett klartecken till satsningar och fastighetsaffärer utan att någon har kunnat granska upphandlingarna.

Parlamentet godkände under förra året en ny lag mot korruption, men enligt kritiker är den alldeles för ineffektiv, delvis beroende på att ingen särskild myndighet mot korruption har inrättats.

Ett annat problem för utländska investerare handlar om strider om markrättigheter. Enligt Bowman råder det ofta “stor förvirring” kring frågor om markrättigheter och internationella livsmedelsproducenter riskerar därför att hamna i juridiska tvister.

Lynn Thiesmeyer, vid Rangoon-baserade Environmental and Economic Research Institute of Myanmar, påpekar att det förekommit protester vid landets guld- och koppargruvor, samt konflikter kring energisatsningar. Kina har redan byggt stora vattendammar vid floden Salween.

-Detta handlar inte bara om att livsmedelsproduktion går förlorad, utan också tillgången till mark – vilket är den enda tillgången många fattiga människor på landsbygden har, säger Thiesmeyer till IPS.

Ett antal västerländska företag har inlett verksamhet i Burma, där de utlovat nya arbetstillfällen, utveckling av jordbruket och olika satsningar för landets barn.

Energisektorn har haft en snabb tillväxt då landet har stora resurser i form av både olja och gas. Det har förekommit problem mellan Burma och kinesiska olje- och gasföretag, men oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har sagt att hon inte vill att västerländska oljebolag som Chevron eller Total ska lämna landet.

Även inom turistindustrin har västerländska kedjor som amerikanska Best Western International och franska Accor öppnat nya hotell, samtidigt som antalet utländska turister som besöker landet har fortsatt att öka.

Italienska och tyska godistillverkarna Ferrero och Haribo meddelade förra året att de tagit klivet in på den burmesiska marknaden, medan Pepsi beslöt sig för att utöka sin verksamhet i landet. Livsmedelsjätten Nestlé har fått tillstånd att starta ett lokalt företag i Burma, medan en annan jätte, Unilever, förra året meddelade att man startar en ny fabrik och ett nytt huvudkontor i Rangoon. Även Coca-Cola öppnade en ny fabrik i landet under förra året och planerar att investera motsvarande 200 miljoner dollar i Burma under de kommande fyra-fem åren.

Men även om flera av världens största företag nu försöker ta sig in på den nya marknad som Burma erbjuder så menar Vicky Bowman att det inte har varit någon rusning till landet från de stora företagen.

-Det är en myt att det är så. Vi utgår från att det kommer att lösa sig, men för närvarande skjuter många investerare upp sina satsningar på grund av de juridiska frågorna.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



F. A. Sheikh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *