Stor besvikelse när Japan överger klimatmål

Warszawa, 131118 (IPS) – Japan meddelade på fredagen att landet dramatiskt sänker sina mål om minskade utsläpp av växthusgaser. Miljöaktivister som befinner sig på klimattoppmötet i Warszawa uttrycker stor besvikelse över att landet nu sällar sig till Kanada och Australien, som inte heller är på väg att leva upp till tidigare åtaganden.

Det japanska beskedet kom samtidigt som företrädare för 190 länder just nu möts i den polska huvudstaden i syfte att verka för det så kallade tvågradersmålet. Men nu talar än mindre för att det ska gå att hålla nere den globala uppvärmningen till under 2 grader Celsius.

Japans nya klimatmål innebär ett utsläpp av växthusgaser som år 2020 ska ligga tre procent över 1990-års nivåer. Det kan jämföras med den tidigare målsättningen som var en minskning med 25 procent under samma tid.

Enligt den japanska regeringen beror den nya målsättningen på att landets 50 kärnkraftsverk stängdes efter olyckan i Fukushima. Men enligt en analys gjord av forskningsinitiativet Climate Action Tracker, CAT, så skulle Japan även med den ökade användningen av fossila bränslen kunna uppnå en utsläppsminskning på mellan 17 och 18 procent fram till år 2020.

-Japan för oss åt fel håll. Omsvängningen visar att nuvarande linje inte fungerar, om den innebär att länder när som helst kan bryta sina tidigare löften, säger Marion Vieweg vid den tyska forskningsorganisationen Climate Analytics.

Klimatforskare har länge hävdat att de rika länderna i världen till år 2020 bör minska sina utsläpp av växthusgaser med mellan 25 och 40 procent i jämförelse med 1990-års nivåer.

Samtidigt har siffror från FN:s miljöprogram Unep visat att även om dessa länder lever upp till de åtaganden som gjordes vid Köpenhamnsmötet 2009 så kommer koldioxidutsläppen år 2020 troligen ändå att vara alldeles för höga.

Samtidigt är Japan, som har världens femte största utsläpp av koldioxid, bara ett av flera länder som nu backat om sina tidigare klimatmål.

Australien har visserligen inte officiellt gett upp sina tidigare målsättningar. Men enligt Marion Vieweg har landets nya regering under Tony Abbotts ledning skrotat nästan alla program som hade behövts för att landet skulle kunna nå det tidigare målet – att minska utsläppen med mellan 5 och 25 procent i jämförelse med den nivå som gällde år 2000.

Än sämre går det för Kanada, som nyligen meddelade att landets koldioxidutsläpp kommer att vara 20 procent högre än vad man utlovade vid Köpenhamnsmötet. Utsläppen år 2020 beräknas dessutom ligga på mellan 66 och 107 procent över den nivå som skulle krävas för att landet skulle göra sin del för att uppfylla tvågradersmålet.

-Australien, Kanada samt nu även Japan har en destruktiv inverkan på klimatförhandlingarna, säger Kimiko Hirata, som är japansk företrädare för organisationen Climate Action Network.

Climate Action Network är ett internationellt nätverk som består av fler än 800 ickestatliga organisationer. Kimiko Hirata berättade på en presskonferens i Warszawa om sin besvikelse när nyheten från hemlandet kom.

-Denna lägre målsättning har inte föregåtts av någon offentlig diskussion. Vi känner oss mycket generade över vår regerings beslut, sade Hirata.

Vi sidan av uppgifter från forskningsinitiativet Climate Action Tracker så har även flera lokala japanska studier pekat på att landets skulle kunna klara sina tidigare klimatmål utan kärnkraften, bland annat genom förbättrad energianvändning och satsningar på gröna alternativ.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *