Hawalasystemet utnyttjas för vapenleveranser till Kenya

Nairobi, 131018 (IPS) – Betalningssystemet hawala används av miljoner somalier för att skicka pengar till släktingar i andra länder. Men det informella systemet används också för överföring av vapen uppger lokala hawalaagenter i Kenya.

Systemet bygger på absolut förtroende. I den mest typiska hawalatransaktionen vill en utländskt född privatperson överföra pengar till en släkting i ursprungslandet. För att slippa höga bankavgifter, dåliga växelkurser och dröjsmål går personen till en betrodd landsman, en hawalaagent, med pengarna varpå denne kontaktar en kollega i ursprungslandet som betalar ut motsvarande summa av sina egna pengar i lokal valuta till släktingen, minus en avgift på upp till två procent..

Nu används samma system för att överföra vapen.

-En hel del vapen överförs på det här sättet utan att förflyttas fysiskt, säger Hussein Aden, en hawalaagent i Garissa i nordöstra Kenya, till IPS.

-Det finns ett nätverk av hawalaaktörer som skickar vapen utan att förflytta dem, precis på samma sätt som med kontanter. Det finns hawalaagenter i Somalia som har nätverk i Östafrika och på Afrikas horn, säger Issa Khalif, en hawalaagent i Eastleigh, en förort till Nairobi.

Vapen från Ryssland och Ukraina skeppas till Somalia och distribueras till resten av Östafrika, säger Ibrahim Ahmed från den lokala organisationen Northern Kenya Caucus som arbetar med förbättrade levnadsvillkor för människor i norra Kenya.

-Hawalasystemet är tilltalande att använda för vapensmuggling, säger Ahmed.

Han menar att den porösa gränsen mellan södra Somalia och nordöstra Kenya – där den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab tills nyligen hade ett fäste – var en väg genom vilken vapen kom in i Kenya.

Khalif säger att al-Shabaab och deras sympatisörer använt systemet för att köpa smuggelvapen åt sina motsvarigheter i Kenya och andra östafrikanska länder. Khalif förklarar att någon i Somalia kan ge sin lokala agent de vapen som ska levereras. En hawalaaktör i Nairobi förser mottagaren med de vapen som redan finns i agentens ägo. De ursprungliga vapnen förflyttas aldrig.

Francis Mugatha, en migrationstjänsteman som arbetar vid gränsen mellan Kenya och Somalia, säger att hawalasystemet utnyttjas och används för vapenleveranser och att vapenhandeln blomstrar i Nairobiförorten Eastleigh. Han tillägger att al-Shabaab använder systemet för att finansiera sina operationer.

-Det är så här somaliska milisgrupper i nordöstra Kenya har fått pengar, säger Mugatha till IPS.

IPS har tidigare rapporterat om att kenyanska somalier som är al-Shabaab-sympatisörer har organiserat egna mindre milisgrupper i Kenyas nordöstra provins.

Säkerhetsföreträdare i Kenya inriktar sig nu på att granska hawalasystemet och kräver att regleringar införs för att förhindra framtida terrorattacker. Efter al-Shaaabs attentat mot gallerian Westgate i Nairobi den 21 september har det framkommit att al-Shabaab kunde planera och genomföra attacken med hjälp av oregistrerade sim-kort.

-Att bekämpa användandet av oregistrerade sim-kort påverkar kommunikationsdelen, men vi måste göra något åt terroristerna genom att blockera de vägar genom vilka pengar förflyttas, säger Yusuf Muhamed, en högt uppsatt polis i Nairobi, till IPS.

Kenyas centralbank, som övervakar insättningar och uttag av utländsk valuta, förbjöd användning av hawalasystemet i slutet av april i år och kräver numera att hawalaagenter registrerar sig hos banken och betalar en avgift på motsvarande 374 000 kronor samt har ett kapital på minst motsvarande 1,5 miljoner kronor.

-Hawalapengar går direkt ner i fickorna på al-Shabaab. Vi behöver göra akuta tillslag mot hawalaagenter, säger polisen Muhamed.

Nyligen meddelade även den brittiska banken Barclay att de från och med den 16 oktober inte längre skulle erbjuda några tjänster till hawalaagenter.

Enligt Kenyas finansdepartement finns det inga officiella uppgifter som visar hur mycket pengar som överförs genom det informella betalningssystemet men regeringen beräknar att det kan handla om motsvarande över 450 miljoner kronor per månad.

Ibrahim Ahmed menar att bekämpning av korruption är viktigast i kampen mot terrorismen. Han framhåller att hawalasystemet är viktigt för somalier som vill skicka pengar till släktingar i andra länder och att en del inte har något annat val än att använda sig av det informella betalningssystemet. Banksystemet är inte väl utvecklat i Somalia och även FN uppges använda sig av hawalasystemet för att fördela bistånd i det krigshärjade landet.

-Att skylla terrorismen på hawalasystemet är ett stort misstag. Det senaste året skickade somalier i utlandet 142 miljoner dollar (motsvarande 920 miljoner kronor) till sina släktingar i Somalia genom hawalasystemet. Det var mer än det utländska biståndet till Somalia.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *