Nedstängt internet och fortsatta protester i Sudan

Khartoum, 131001 (IPS) – Upploppen i Sudan fortsätter till följd av kraftigt höjda priser på bränsle. Samtidigt har internet stängts ner av sudanesiska myndigheter.

Aktivister uppger att över hundra personer har dödats och att tusentals har skadats i demonstrationer i huvudstaden Khartoum, i städerna Madani och Port Sudan och på flera andra platser. Detta sedan den 23 september då staten slutade subventionera priset på bränsle.

Svart rök ovanför stadssilhuetten har blivit vardag. Demonstranter har angripit bensinstationer, polisstationer och gränskontroller. Vägar har blockerats av brinnande fordon, bland annat vägen till flygplatsen i Khartoum. Regeringstjänstemän har fördömt protesterna och kallat dem “avsiktliga sabotage”.

Med ökade spänningar har utländska ambassader och företag satt sig i beredskap och vissa kontor har stängts medan anställda har fått rådet att stanna hemma.

I staden Omdurman har säkerhetsstyrkor skjutit rakt in i folkmassorna från pansarfordon medan helikoptrar cirkulerat ovanför. Demonstranter har skjutits till döds genom skott i huvudet och i bröstkorgen.

Samtidigt kommer rapporter om att delar av Sudans väpnade styrkor vägrar lyda order från president Omar al-Bashir att ta kontroll över situationen på gatorna.

Några demonstranter har gått till angrepp mot det styrande Nationella kongresspartiets kontor medan andra har demonstrerat utanför företag som tillhör ledande partimedlemmar. I många fall har polisen och Sudans underrättelse och säkerhetstjänst, Niss, använt extremt våld i sina försök att skingra demonstranterna.

Aktivister fördömer att oppositionsledare greps innan subventionerna togs bort i ett försök att förhindra dessa från att organisera protester. Sedan dess har tusentals demonstranter gripits av polis samt av underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Men protesterna fortsätter ändå.

-Demonstranterna kommer att få regeringen att ändra sin politik. De här åtgärderna påverkar inte de rika, utan skadar bara de fattiga, säger ekonomen Hafiz Ismail.

Hoyida Mohamed, 24, från staden Omdurman, säger till IPS att hon deltagit i nattliga protester mot höjda bränslepriser och med krav på att regeringen avgår.

-Den nya politiken kommer att göra våra liv, som redan är hårda, omöjliga. Nu har vi ingen möjlighet att fortsätta studera vid universitetet eller få behandling när vi är sjuka. Vi vill att regeringen avgår. Livet har blivit mycket hårt under denna regim, säger hon.

-Prishöjningarna är otroligt orättvisa. De som protesterar är vanliga människor och tillhör inte några politiska partier. Det här är de förtryckta och hungrigas revolution, säger Rishan Oshi som är en av de aktivister som deltagit i protesterna från start.

Internet har också stängts ner i vad som verkar vara ett försök att förhindra bevakning av protesterna. Pressfrihetsorganisationen CPJ kräver att blockeringen hävs.

-Det finns inget rättfärdigande för någon regering att stänga ner internet och det viktiga informationsflödet som journalister och medborgare är beroende av, säger Sherif Mansour från CPJ i Mellanöstern och Nordafrika.

Tidningarna al-Ayam, al-Qarar och al-Youm al-Tali uppges har förändrat sin rapportering av demonstrationerna efter påtryckningar från de sudanesiska säkerhetsstyrkorna. Nätverket för sudanesiska journalister har utlyst strejk.

Priserna steg med mer än 90 procent när staten i förra veckan slutade subventionera bränslet. Den årliga inflationen som legat på 50 procent väntas nu stiga till 100 procent. Det här är andra gången som bränslesubventioner tas bort sedan Sydsudans självständighet år 2011, då Sudan förlorade 75 procent av sina oljereserver.

Vissa ekonomer har föreslagit alternativ till prishöjningarna, bland annat sänkta löner för statligt anställda, bekämpad korruption och återinvesteringar i jordbruket.

Ekonomen Hafiz Ismail menar att regeringen borde inleda en dialog med oppositionspartierna i syfte att ta itu med landets ekonomiska problem.

-Ett avskaffande av subventionerna är ineffektivt och en kortsiktig lösning. Det är som att behandla cancer med huvudvärkstabletter.

Zeinab Mohammed Salih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *