Forskare: Fler naturreservat i Latinamerika för stärkt skydd av biologisk mångfald

Uxbridge, 130913 (IPS) – Betydligt större naturområden i Latinamerika måste skyddas om den biologiska mångfalden i världen ska kunna bevaras i enlighet med de mål världens länder har satt upp. Det slår en grupp forskare fast efter att ha analyserat artrikedomen bland världens växtarter.

Mänsklighetens överlevnad hänger samman med de 8,7 miljoner olika växter, djur och andra levande organismer som bidrar till den luft, det vatten och den mat vi behöver. Men en stor del av denna artrikedom är på väg att försvinna, vilket på sikt också hotar mänskligheten.

Som ett svar på detta hot har nästan alla länder i världen undertecknat FN-konventionen om biologisk mångfald, som slår fast att minst 17 procent av planetens landområden och 60 procent av jordens växtarter ska ha skyddats innan år 2020.

Men enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Science kan dessa målsättningar bara uppnås om betydligt större områden skyddas i Karibien, Centralamerika och norra Sydamerika.

Forskarna bakom studien analyserade var på jorden 110 000 olika växtarter återfinns, och deras slutsats är att 67 procent av dessa växter finns på 17 procent av jordens yta – och då främst i tropiska områden.

-Vår studie visar vilka områden som främst bör skyddas, baserat på dessa områdens artrikedom, säger Stuart Pimm från Duke University i USA, som är en av rapportförfattarna.

Panama, Costa Rica, Ecuador, norra Peru och de karibiska öarna utgör några av de mest prioriterade områdena, säger Pimm till IPS.

På Costa Rica återfinns exempelvis nästan 800 växter som bara växer där, och ingen annanstans i världen. Det kan jämföras med exempelvis Kanada – vars landyta är nästan 200 gånger större än Costa Ricas, men där det endast finns runt 70 så kallade endemiska växtarter.

Att skillnaderna mellan dessa länder är så stora hänger samman med det kyliga klimatet i Kanada, men också med den senaste istiden, då hela Kanada låg under kilometer tjock is för 10 000 år sedan.

Studien visar samtidigt att mindre än en sjättedel av ytan i de mest prioriterade regionerna är skyddade. På Costa Rica är närmare 20 procent av marken skyddad – vilket är betydligt mer än i nästan alla andra länder, men enligt Pimm kan ingen i dagsläget säga hur stor del av landets naturområden som skulle behöva skyddas.

Pimm påpekar samtidigt att det finns betydligt mer forskning om behovet av skydd för fåglar och andra djurarter, där vissa områden har pekats ut som särskilt skyddsvärda för den biologiska mångfaldens skull.

-Den krassa sanningen är att de flesta områden som är i stort behov av skydd återfinns i fattiga länder, som Madagaskar eller Ecuador,säger Clinton Jenkins, vid North Carolina State University, som också arbetat med den nya studien.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *