Allt fler flyr Damaskus

Antakya, 130902 (IPS) – Samtidigt som USA planerar att attackera mål i Syrien med hjälp av kryssningsmissiler förbereder sig landets befolkning för en ny fas i konflikten.

Över 100 000 människor har hittills dödats i striderna.

-Det är ett tillstånd av panik i Damaskus. Människor köar för att få bröd och växelkursen är väldigt hög och har ökat med 75 pund (motsvarande nära fyra kronor) bara de två senaste dagarna. Många förbereder sig för att lämna staden, särskilt de som bor nära militära byggnader, säger en aktivist som arbetar för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter och som vill vara anonym av säkerhetsskäl.

Den 31-årige före detta tandläkaren som arbetar med att dokumentera civila dödsfall säger att allt färre människor och bilar syns ute på gatorna på kvällarna.

-Vissa bunkrar upp med mat. Om de har ett hus på landsbygden, lämnar de staden för att åka dit.

Den 30-åriga aktivisten Susan Ahmad, som bor i den del av Damaskus som kontrolleras av regimlojala styrkor, säger att många basvaror inte finns tillgängliga och att allt har blivit mycket dyrt.

-Många samlar på sig förbandslådor, bröd och gasol i avvaktan på attacker från Väst. Människor äter ris och bulgur som ersättning för bröd, säger hon.

Ahmad säger att bristen på bröd varit stor tidvis, men att rapporterna om ett USA-lett anfall förvärrat situationen.

En annan aktivist, 26-årige Abu Yasin, berättar att familjer lojala med president Bashar al-Assad nu lämnar Damaskus för Libanon.

Yasin säger också att pansarfordon har lämnat staden. Flera källor bekräftar att den syriska militären omlokaliserar sina styrkor och förflyttar utrustning.

Ahmad uppger att tunga vapen förflyttats från säkerhetstjänstens förvar. Inför en förestående attack har regimen nu börjat använda skolor och universitetsområden för att hysa soldater och förvara vapen.

Aktivisten Dani al-Qappani säger till IPS att han har en kontakt inom regimen som meddelat att de nu förflyttar fångar, bland annat aktivister, till militära byggnader för att dessa personer ska fungera som mänskliga sköldar.

Ahmad berättar att äldre soldater vid vägspärrar ersätts med yngre. Hon tror att regimen vill skydda de mer erfarna soldaterna från attacker. Hon är positiv till ett USA-lett anfall mot militära mål.

-Ingen tycker ett utländskt ingripande är bra, men om det kommer att få bort Assad, så låt det ske. Det viktigaste är att sätta stopp för dödandet av oskyldiga människor, säger hon.

Den aktivist som valt att vara anonym säger till IPS att en attack mot regeringens högkvarter och dess soldater välkomnas – om inte infrastruktur och elnät slås ut.

Abu Yasin säger att ett amerikanskt angrepp är ett nödvändigt ont.

-Utan hjälp utifrån finns det inget hopp om att kunna avsätta Assad. Rebellerna har endast gjort små framsteg.

Yasin och al-Qappani oroar sig dock för fler civila dödsoffer. Al-Qappani som bor i Moaddamiet al-Sham, förorten till Damaskus som attackerades med kemiska vapen för nästan två veckor sedan, säger att hans ögon fortfarande smärtar. Han säger också att det finns människor i Moaddamiet al-Sham som vill fly till säkrare områden, men som inte kan det, eftersom de är omgivna av Assad-regimens styrkor.

Den tidigare läkarstudenten Radwan Kinase, som arbetar som volontär vid ett lokalt fältsjukhus som drivs av Fria syriska armén i en förort till Aleppo, säger att syrier har sökt skydd i Turkiet inför de amerikanska attackerna.

Han tonar ned betydelsen av de kemiska attackerna.

-Det är ingen skillnad på om vi dödas i beskjutningar, bombningar, av Scud-raketer eller av kemiska vapen, säger Radwan Kinase.

Han tror att USA kommer att angripa vissa mål för att sedan låta striderna fortsätta som tidigare.

Vita huset har meddelat att ett amerikanskt anfall inte skulle syfta till ett “regimskifte”.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zack Baddorf*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *