Fyllda klassrum – men få lär sig läsa

Sydney, 130709 (IPS) – Många östater i Stilla Havet har uppmärksammat att man lyckats få allt fler barn att gå i skolan. Men nya undersökningar visar att många av eleverna inte lyckas lära sig att läsa och skriva.

14 av de 16 medlemsstaterna i Pacific Island Forum är på väg att infria millenniemålet att fram till år 2015 kunna erbjuda alla barn möjligheten att gå i skolan.

Men en undersökning gjord av två organisationer i Papua Nya Guinea visar att framgångarna inte lett fram till så stora konkreta resultat. Organisationerna undersökte läskunnigheten bland befolkningen i provinsen Madang, och det visade sig då att endast 23 procent av befolkningen kunde läsa och skriva. Detta trots att många som ingick i undersökningen hade genomgått grundskolan.

Liknande resultat har även kommit från länder i Melanesien. Vid en undersökning i Vanuatu uppgav hela 85 procent av de tillfrågade att de kunde läsa och skriva ett enkelt brev, men när samma grupp fick genomföra ett test så lyckades bara knappa 28 procent att lösa uppgiften. Detta trots att 90 procent av de som ingick i undersökningen hade erfarenhet av att gå i skolan.

Enligt Lice Taufaga, som undervisar vid University of the South Pacific i Fiji, så finns det flera anledningar till att många skolbarn aldrig lär sig läsa och skriva.

-Barnen har väldigt liten erfarenhet av böcker både hemifrån och i skolan, och många barn tvingas utföra sysslor efter skolan för att dryga ut familjernas inkomster, så de har inte tid att öva läsning, säger Taufaga till IPS.

Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *