Miljögifter skördar mängder av offer i fattiga länder

Uxbridge, 130517 (IPS) – En ny studie visar hur dumpning av giftigt avfall i utvecklingsländer kan ha försämrat hälsan för flera miljoner människor.

Toxiner och miljöfarliga utsläpp är starkt bidragande globala orsaker till sjukdomar och förkortad livslängd. I vissa länder är miljögifternas påverkan på människors hälsa lika stor som malaria, enligt Kevin Chatham-Stephens, som forskar på barnsjukdomar och miljöfrågor vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York.

-Vi blev förvånade över att hälsoeffekterna av att leva i närheten av förgiftade platser var lika stor som välkända folkhälsohot som malaria, säger Chatham-Stephens till IPS.

I en ny studie som Chatham-Stephens arbetat med fann forskarna förhöjda nivåer av bly, krom och andra kemikalier i mark och vatten i närheten av 373 platser med giftigt avfall i Indien, Filippinerna och Indonesien. Närmare nio miljoner människor lever i närheten av dessa platser och enligt forskarnas beräkningar kan de sjukdomar som gifterna orsakar omvandlas till 828 722 år som går förlorade bland befolkningen på grund av sjukdomar eller förtida dödsfall. Det är en högre siffra än malaria förorsakar.

Metoden att räkna “förlorade år” används av Världshälsoorganisationen WHO, där experter använder sig av ett mått kallat Daly, disability-adjusted life years, för att beräkna hur många friska levnadsår som går förlorade på grund av svåra sjukdomar eller död.

Den nya studien som Chatham-Stephens arbetat med har gjorts i samarbete med den internationella organisationen Blacksmith Institute, som arbetar med att utreda hälsorisker vid förgiftade platser i utvecklingsländer. Organisationen publicerar årligen en rapport om världens största utsläppsproblem i syfte att få fram de resurser som krävs för att sanera dessa platser.

Enligt Chatham-Stephens glöms ofta miljögifterna bort i samband med satsningar på folkhälsan, och forskningen om de kemiska föroreningarnas påverkan på människors hälsa är enligt honom eftersatt.

-Detta är den första beräkningen av den sjukdomsbörda som blir resultatet av att leva i närheten av förgiftade platser, säger Chatham-Stephens.

Forskaren Philip Landrigan som varit med och gjort studien menar att resultatet pekar på ett stort och tidigare underskattat folkhälsoproblem i många länder.

-Nästa steg är få igång insatser för att sanera dessa platser och se till att människor i så liten utsträckning som möjligt drabbas i dessa länder där de giftiga kemikalierna finns i så hög utsträckning, säger Landrigan.

I en andra studie mätte forskarna nivåerna av bly i mark och vattentäkter i närheten av 200 förgiftade platser i 31 länder. Sedan beräknades hur höga nivåer av bly man kunde förvänta sig att hitta i blodet hos de 800 000 barn som levde på dessa platser. Enligt forskarna kan man förvänta sig att blynivåerna i deras blod är mycket högt – 15 till 20 gånger högre än bland barn i USA.

-Bly har allvarliga och långsiktiga effekter på hälsan. Bly kan försämra barns kognitiva utveckling och orsaka utvecklingsstörningar, säger Chatham-Stephens.

Eftersom giftnivåerna på vissa platser var mycket höga, menar han att det är av högsta vikt att frågan om hur dessa platser ska kunna saneras är mycket akut.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *