Indien: 50 000 sopsorterare riskerar förlora sina jobb i Delhi

New Delhi, 130508 (IPS) – Delstatsregeringen i Indiens huvudstad har beslutat att de sopor som Delhis 17 miljoner invånare producerar i framtiden ska tas omhand av privata företag. Beslutet innebär att de 50 000 sopsorterare som fram till nu har sett till att avfallet sorteras och återvinns förlorar sin försörjning.

I flera årtionden har Delhis fattiga återvinningsarbetare skött servicen åt stadens invånare genom att leta efter återvinningsbart material bland sopor. De har levt på att leta efter plast, aluminium, glas och annat material som de sedan har kunnat sälja till uppköpare.

-Vi kunde lätt tjäna ihop 300 rupier tillsammans under en bra dag, berättar Nafeesa, som bor med sina tre barn i ett slumområde i närheten av soptippen Tughlaqabad.

Nu när sophanteringen istället ska tas över av privata företag säger Nafeesa att hon inte har något annat val än att flytta tillbaka till en osäker framtid i sin hemby i delstaten Uttar Pradesh.

Förra året öppnade Delhis delstatsregering en första förbränningsanläggning i samarbete med ett privat företag. Ytterligare två nya förbränningsanläggningar kommer snart att vara klara att ta i drift.

Den förbränningsanläggning i Okhla som redan är i drift har beskrivits som en förbättrad energikälla eftersom den el som produceras där annars hade kommit från kol, gas, eller andra fossila bränslen. Detta påstående har dock kritiserats av miljöaktivister som menar att den teknik som används vid anläggningen inte är tillräckligt bra för att ligga i ett så befolkat och ekologiskt känsligt område som just Okhla.

Befolkningen i Okhla har gått samman för att försöka få anläggningen stängd, eftersom de oroar sig över de biprodukter som uppstår i samband med sopbränning – som cancerogena gifter och tungmetaller.

Nafeesa skulle dock vilja att anläggningen stängs av mer akuta skäl – den har gjort henne arbetslös.

-Att leta i sopor är ett hårt jobb, men det kräver inga specialkunskaper, säger Nafeesa.

Efter att anläggningen i Okhla togs i bruk har flera hundra återvinningsarbetare förlorat sina inkomster, enligt en undersökning som gjorts av Cerag, en organisation som arbetar för att förbättra situationen för de sopsorterare som effektivt tagit hand om stadens avfall.

-Medan återvinningsarbetarna sorterade fram 60 procent återanvändbart material i stadens sopor så behöver inte de stora företag som nu fått rätten att hantera avfallet återvinna mer än 20 procent av innehållet i de sopor de tar hand om, säger Bharati Chaturvedi vid Cerag.

Organisationen har gjort undersökningar som visar att de fattiga familjer som bor i närheten av stadens soptippar är beroende av de inkomster som man får in på att leta återanvändbart material bland avfallet.

Samtidigt som en ny sopförbränningsanläggning snart tas i burk så har familjerna som bor i närheten av den nuvarande soptippen på platsen börjat flytta till de delar av Delhi som fortfarande ligger utanför de nya sophanteringsföretagens räckhåll.

-Miljökostnaderna för att föra över sophanteringen på företag har varit mycket höga, och den sociala effekten har varit mycket negativ, säger Dharmendra Yadav, ordförande för organisationen Lok Adhikar (Folkets Rätt), som arbetar för att få unga återvinningsarbetare att börja i skolan.

Yadav menar att ett sätt att hjälpa stadens återvinningsarbetare hade varit att ge dem betalt för att gå från dörr till dörr och samla upp sopor.

-Detta hade enkelt kunnat ingå som en av kostnaderna för de dyra sopförbränningsanläggningarna, men inget har lyssnat, säger Yadav.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *