Socialt entreprenörskap ny stark trend i Japan

Tokyo, 130308 (IPS) – Efter år av ekonomisk stagnation och flera naturkatastrofer ser allt fler unga i Japan samhällsentreprenörskap som det bästa sättet att bidra till återuppbyggnad och utveckling.

Masami Komatsu, 37, är en av dessa entreprenörer. Han startade sitt investmentbolag Music Securities 2001, några år efter den japanska bankkrisen 1998.

-Vi gjorde det möjligt för folk att investera i sådant de personligen tycker är viktigt och värt att bevara, som musik, traditionellt hantverk och sakeframställning, säger han till IPS.

Komatsus investmentbolag rankas som ett av de bolag i Japan som för närvarande gör bäst resultat och värdet av bolagets investeringar beräknas till motsvarande 2,3 miljarder kronor. År 2009 startade Masami Komatsu även en fond för investeringar i mikrofinansprojekt i Kambodja. I nuläget är Music Securities den största privata finansiären som ger stöd till företag som drabbades av förluster i samband med jordbävningen och den påföljande tsunamin i mars 2011.

Socialt entreprenörskap eller samhällsentreprenörskap – att förändra samhället med företagandet som metod – har blivit ett allt vanligare fenomen i Japan. År 2011 blev japanska Fukuoka som andra stad i världen utsedd till en stad “för socialt företagande” – efter att ha bidragit till spridningen av socialt entreprenörskap på olika håll i Asien. Samma år öppnade Mohammad Yunus världens första forskningscenter för samhällsentreprenörskap vid Kyushu University. Yunus är känd som bankmannen och ekonomen bakom konceptet mikrokrediter – lån till fattiga för hjälp till självhjälp.

Enligt det japanska finansdepartementet beräknades antalet företag inom sektorn till 8 000, och det sammanlagda antalet anställda inom dessa företag till 320 000 personer år 2008. Mycket pekar på en fortsatt uppåtgående trend för socialt entreprenörskap. Bland annat har antalet sökande till Nec-etic, en skola i Tokyo för samhällsentreprenörskap, femdubblats sedan 2010.

Journalisten Nana Watanabe var en av dem som uppmärksammat fenomenet tidigt.

-Japans ekonomi hade kraschat och landet var i kris. År 1999 upptäckte jag den nya vågen av socialt företagande bland elitstudenter i USA. Jag tänkte direkt: det här är vad vi behöver.

Mellan år 2000 och 2005 gjorde hon samhällsentreprenörskap känt bland den japanska allmänheten genom sina artiklar. Hon såg också till att Ashoka, världens största organisation för sociala entreprenörer, etablerades i Japan 2011.

Toshi Nakamura, grundare till Kopernik, ett företag som erbjuder tekniska lösningar till samhällen på landsbygden i utvecklingsländer, säger att människor förlorat förtroendet för den japanska regeringen.

-Fram till mitten av 1990-talet hade människor tilltro till regeringens förmåga att driva på ekonomin och tillhandahålla social service. Detta är inte längre fallet och folk har insett att det finns ett antal sociala frågor som vanliga medborgare både kan och måste ta itu med.

-Efter finanskrisen har vi sett en återgång till traditionella värden. Folk är inte ute efter kortsiktiga vinster utan fokuserar på långsiktiga perspektiv. Det finns en återgång till en idealism, folk vill bidra till samhället igen, säger Japans ledande affärsanalytiker, Kumi Fujisawa.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Daan Bauwens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *