Kenyas medier anklagas för att underblåsa polariserad valdebatt

Nairobi, 130220 (IPS) – Mindre än två veckor återstår innan parlaments- och presidentval ska hållas i Kenya. Det förra resulterade i omfattande våldsamheter och många döda. Inför årets val har flera grupper noga granskat hur landets medier bevakar de politiska kampanjerna – och deras slutsats är att rapporteringen har stora brister.

Vissa aktivister menar att de kenyanska medierna på samma sätt som inför valet 2007 har förstorat de politiska konflikterna i landet och gett utrymme för hatiska uttalanden, inför det val som ska hållas den 4 mars. Det förra presidentvalet resulterade i stora upplopp och etniskt våld som skördade 1 200 människoliv medan närmare 600 000 personer tvingades fly från sina hem.

-När en politiker attackerar en annan politiker verbalt och det blir till nyhetsrubriker så följs det upp av verbala motattacker – precis som var fallet i det senaste valet, säger Dinah Mukami, människorättsaktivist i den lokala gruppen Bunge la Wananchi.

I samband med valet 2007 anklagade premiärminister Raila Odinga landets medier för att ha bidragit till en retorik som i sin tur gjorde att 41 av landets 42 olika etniska grupper vände sig mot den största enskilda folkgruppen kikuyu, vilket enligt honom förvärrade våldet.

Radiojournalisten Joshua Sang väntar för närvarande på att ställas inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC, där han står anklagad för att i samband med det förra valet ha uppmanat till hat och våld. Dinah Mukami menar att många medier misskött sitt uppdrag även i samband med årets val.

-Det går att se på rubrikerna – som ofta är provokativa och favoriserar vissa politiker – att medierna inte är opartiska, säger Mukami .

Krönikören och den kände människorättsaktivisten Gabriel Dolan säger att många av mediernas krönikörer i själva verket arbetar för politiker.

-Men allmänheten känner inte till att dessa så kallade experter är konsulter åt politiker, utan tar deras uppfattningar som sanningar, säger Dolan.

Medieanalytikern Oloo Janak, som också är ordförande för Förbundet för Kenyas korrespondenter, menar att vissa reportrar är köpta.

-Vissa journalister får betalt från politiker för att beskriva dessa i positiv dager, och för att svartmåla deras motståndare, säger Oloo Janak till IPS.

Han menar att vissa politiker går så långt att de betalar personer för att de ska ringa in till livesända tv- och radioprogram.

-Dessa inringare arbetar gemensamt med oetiska journalister och får en stor del av sändningstiden, och är ofta mycket extrema i de åsikter de framför, säger Oloo Janak.

Även landets ledande politiker och presidentkandidater har kommit med hatiska och mycket bittra uttalanden mot sina motståndare.

Landets nuvarande vice premiärminister, och en av de starkaste kandidaterna till presidentposten, är Uhuru Kenyatta. Han står samtidigt åtalad av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för sitt agerande i samband med våldsamheterna efter det förra valet. Detsamma gör hans medkandidat, William Ruto.

Ibrahim Oruko, politisk reporter på nyhetstidningen Star, menar att det finns en stort behov av objektiv journalistik i detta land där politikerna mobiliserar väljare i enlighet med etniska linjer – något som han menar också påverkar reportrarna.

-Det stora problemet är inte vilka frågor vi skriver om, utan att vi är så inbäddade i våra etniska och politiska fördomar. Vi kan inte vara en del av det vi skriver om och samtidigt hävda att vi är opartiska, säger Oruko.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *