Experter varnar för civilisationens sammanbrott

Uxbridge, 130114 (IPS) – Forskare varnar i en ny artikel för en hemsk framtid för mänskligheten. De hävdar att civilisationen är på väg mot en global kollaps, och orsaken är ett antal sammankopplade stora miljöproblem.

-Vi är alla rädda. Men vi måste berätta sanningen om vad som är på väg att hända för att förmå människor att göra något för att förhindra det, säger Paul Ehrlich, chef för institutionen för naturvård vid Stanford University i USA.

För närvarande är den mänskliga civilisationen på väg mot ett stort sammanbrott, skriver Erlich tillsammans med sin kollega Anne Ehrlich i en artikel i den senaste utgåvan av vetenskapstidskriften Proceedings of the Royal Society.

Sammanbrottet kommer enligt artikelförfattarna att ske gradvis på grund av “svält, epidemier och resursbrister” som kommer att få länder att falla samman, samtidigt som konflikter kommer att uppstå över “de allt färre resurserna”.

Produktionen av mat är mänskligheten största industri, och redan nu har den påverkats av klimatförändringar och andra miljörelaterade problem. “Ingen civilisation kan undgå kollaps om den misslyckas med att föda sin befolkning”, slår författarna fast.

De största hoten kommer från ett allt mer oberäkneligt klimat, försurade hav, döda zoner i haven, brist på grundvatten och utrotning av växter och djurarter, skriver forskarna. Dussintals experter har granskat den tio sidor långa artikeln, som innehåller mängder med källhänvisningar.

-Vi har diskuterat med många av världens ledande experter för att beskriva vad som verkligen är på väg att ske, säger biologen Paul Ehrlich.

Enligt forskarna överutnyttjar mänskligheten i dag jordens resurser i en takt att det skulle krävas ett halv jordklot till för att systemet skulle kunna gå runt. Men den beräkningen bygger enligt Ehrlich och Ehrlich på att alla jordens sju miljarder invånare skulle fortsätta att leva på samma standard som i dag. Om alla dessa sju miljarder istället skulle leva som genomsnittsamerikanen skulle det dock behövas ytterligare fyra eller fem jordklot, enligt forskarna.

Fram till år 2050 beräknas jordens invånare öka med ytterligare 2,5 miljarder. Om inga stora livsstilsförändringar kommit till stånd innan dess väntar sannolikt stora katastrofer för mänskligheten.

Paul Ehrlich menar att vi går mot en framtid där miljardtals människor troligen kommer att avlida. Men trots detta görs i stort sett ingenting för att undvika den kommande katastrofen, säger han.

-Beslutsfattare och allmänhet är inte skräckslagna eftersom de inte har kunskaper om hur vår planet fungerar, enligt Paul Ehrlich.

I mars förra året publicerade en stor samling forskare en rapport om “tillståndet för jorden” i samband med en konferens i London. Fler än tre tusen forskare slog i denna rapport fast att vår planet står inför ett “krisläge”, och att storskaliga förändringar måste genomföras omgående.

År 2010 varnade en koalition av framstående forskare från 141 länder för att “de fortsatta funktionerna för jordens system som vi känner till dessa står på spel”.

-Situationen är fullständigt akut men trots det står det inget om frågan på förstasidorna eller på världsledarnas dagordningar. Bristen på uppmärksamhet är en tragedi, säger Pat Mooney, chef för den internationella miljöorganisationen ETC Group till IPS.

Det finns dock metoder för att vända utvecklingen, och några av dessa omnämns i Ehrlichs och Ehrlichs artikel. Alla dessa kräver dock omfattande förändringar. Paul Ehrlich understryker att alla världens länder måste göra allt som står i deras makt för att minska utsläppen från fossila bränslen – alldeles oavsett hur andra länder agerar. Han menar dessutom att ett bevarande av jordens biologiska mångfald måste stå i förgrunden för alla politiska och ekonomiska beslut i framtiden. Världens vatten- och energisystem måste omstruktureras, och världens jordbruk måste gå över till ekologiska odlingar.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *