Doha blev en seger för den fossila industrin enligt kritiker

Doha, 121212 (IPS) – Världens rika länder anlände till FN:s klimatmöte i Doha med intentionen att i ytterligare tre år försena de åtgärder som krävs för att minska de globala klimatförändringarna. Det menar kritiker som bland annat anklagar USA för att ha blockerat alla förslag om skärpta utsläppsmål.

Kritikerna påpekar att dessa förseningar är extremt riskfyllda och kommer att bli oerhört dyra. För varje år som går utan att de fossila utsläppen minskar ökar kostnaderna samtidigt som möjligheterna att hålla nere den globala uppvärmningen minskar.

Enligt forskningen måste utsläppen nå sin topp under 2015, påpekade Kumi Naidoo, generalsekreterare för Greenpace, i samband med att klimatmötet i Doha avslutades på lördagen.

Vid mötet godkände världens länder en rad dokument som inte innebär några skärpta utsläppsmål, eller några garantier om ekonomisk hjälp till de fattiga länder som redan nu drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.

-Doha innebär ett svek mot de människor som i dag är drabbade av effekterna. Och det är ett svek mot våra barn och barnbarns framtid, sade Naidoo.

Alden Meyer, vid miljöorganisationen Union of Concerned Scientists, har deltagit vid nästan alla klimatmöten som hållits under de senaste 18 åren. Hans dom över mötet i Doha är hård: -Detta är en seger för den fossila industrin.

Meyer menar att forskningen klart visat att fyra femtedelar av de fossila bränslereserverna måste stanna kvar i marken.

-Men vi fortsätter förbränna dem som om det inte fanns någon morgondag. Doha blev mer lik en handelsmässa där förhandlarna försvarade företagens intressen snarare än folkens, säger Meyer.

Liksom många andra representanter för hundratals organisationer anklagar Meyer USA för att ha blockerat alla förslag om skärpta utsläppsmål. USA utlovade heller inga pengar för att hjälpa de länder som drabbats värst av klimatförändringarna.

De rika länderna har tidigare utlovat att till år 2020 årligen bidra med 100 miljarder dollar till en grön klimatfond, som ska hjälpa världens fattiga länder. För att överbrygga tiden fram till dess har utvecklingsländerna begärt ett bidrag på motsvarande sammanlagt 60 miljarder dollar till år 2015. I Doha kom man enbart överens om att diskutera den frågan vidare under kommande år.

-USA lägger 60 miljarder dollar på sina militära musikkårer, sade Naidoo.

Enligt honom står nu hoppet till att en global gräsrotsrörelse tvingar alla länder att agera för att skydda allmänheten och de kommande generationerna. Den åsikten delas av Tim Gore vid hjälporganisationen Oxfam International.

-Vi måste bygga en ny social rörelse liknande den som fick ett slut på slaveriet. Vi förkastar det våra ledare har gjort här, sade Gore.

Mohamed Aslam, Maldivernas chefsförhandlare, påpekade att problemet är att ett fåtal stora länder kan blockera majoritetens vilja vid klimatförhandlingarna.

-Den globala uppvärmningens effekter är tydliga och vi vet att vi måste hålla oss under en och en halv grad. Men trots det agerar vi inte, sade Aslam.

FN:s klimatchef Christina Figueres menar att det som saknas är en verklig vilja att få ner de globala utsläppen.

-Det som framför allt måste förändras är den politiska viljan, säger Figueres till IPS.

FN:s generalsekreterare har kallat till ett toppmöte mellan världens ledare år 2014 i syfte att komma överens om utsläppsminskningar för att se till att den globala uppvärmningen hålls under två grader Celsius. Deltagarna vid Doha-mötet kom överens om att inleda förhandlingar för att skapa ett nytt klimatavtal som ska ratificeras 2015 och börja gälla år 2020.

-De rika länderna tror att de kan skydda sig från effekterna och lämnar de fattiga utan någon utstakad väg mot framtiden. Våra ledare har svikit oss. Det civila samhället måste nu leda oss för att vi ska få den framtid vi vill ha, säger Mohamed Adow från biståndsorganisationen Christian Aid.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *