Kuba: Lång väg tillbaka efter Sandys härjningar

Santiago de Cuba, 121123 (IPS) – Rey Antonio Acostas hem ligger i ruiner. Runt familjens tidigare bostad finns spåren efter orkanen Sandys härjningar i form av trasiga tallrikar, leksaker, böcker och fotografier.

Tolvårige Rey Antonio Acostas familj bor i kustområdet Mar Verde i närheten av staden Santiago de Cuba i provinsen med samma namn.

-Kom så ska du få se hur smärta ser ut, säger pojken, som aldrig kommer att glömma morgonen den 25 oktober då flera meter höga vågor bröt in och slog sönder mängder av hus i deras samhälle.

Han berättar om hur han såg orkanens centrum, och om den tystnad som plötsligt lade sig när den dragit förbi.

-Men sen reste sig vågorna högre och vinden tilltog. Det lät som en rytande best reste sig över oss. Människor grät och jag trodde att det var dags för mig att dö, berättar Rey Antonio Acostas.

Invånarna i Santiago de Cuba säger att orkanen Sandys styrka kom som en överraskning, trots att den föregåtts av varningar från meterologerna.

-Vi trodde att det bara skulle blåsa hårt och regna, säger María Caridad. Hennes äldre hus var – liksom många andras i denna halvmiljonstad – inte byggt för att klara Sandys styrka.

En del av stadens invånare berättar att strömmen gick i deras kvarter innan orkanen anlände. Det innebar att de aldrig fick de varningar som kom om att Sandy var på väg rakt mot det tätbefolkade Santiago de Cuba.

Stadens gator har nu rensats från den mesta bråten. Men träden som står där kala utan lövverk och med brutna grenar ger staden en märklig vinterlik känsla. Många träd slets dessutom bort från sina rötter och kastades mot byggnader.

Hittills har det inte publicerats några officiella siffror över de ekonomiska skador Sandy förorsakade. Men enligt FN:s Kubakontor beräknas 137 000 bostäder i hela provinsen Santiago de Cuba ha skadats av orkanen, och mycket omfattande skador rapporterats även från de två andra hårt drabbade östliga provinserna Holguín och Guantánamo. Minst elva människor dödades i orkanens framfart på Kuba.

Också industrier, telekommunikationer, elnät och jordbruk skadades svårt. Att återuppbygga alla förstörelse kommer att bli ett mycket svårt på Kuba, vars ekonomi redan innan katastrofen var försvagad. Landet drabbades dessutom av tre svåra orkaner så sent som 2008, med skador för mångmiljardbelopp.

Forskare som studerar klimatförändringarnas effekter bedömer samtidigt att ett mycket stort antal samhällen i landet i framtiden riskerar att drabbas av översvämningar, på grund av stigande havsnivåer och fler och intensivare orkaner.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *