Bangladesh: Krav på utredning av attacker mot buddister

Dhaka, 121011 (IPS) – I samband med att muslimska grupper nyligen angrep och förstörde buddistiska tempel och bostäder i sydöstra Bangladesh har rädslan för nya upplopp växt bland landets buddistiska minoritet.

Regeringen har upprepade gånger försökt försäkra den religiösa minoriteten om att de har stöd och skydd av staten. Ordföranden i den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, Mizanur Rahman, har fördömt våldet, men rädslan för attacker är fortfarande stor bland buddisterna.

-Vi är chockade över detta oväntade våld, men vi vädjar till alla om fred och icke-våld, som buddismen förespråkar. Vi är bara en miljon buddister i Bangladesh och vi behöver stöd från regeringen och folket här i landet där buddismen utövats i mer än tusen år, säger Pranab Kumar Baruya, tidigare gästprofessor vid Dhaka-universitetet, när IPS träffar honom vid ett buddistiskt kloster i Dhaka.

Samtidigt som pressen ökar på regeringen att utreda attackerna har landets företagsledare uttryckt en oro för att händelserna kan ha en negativ effekt på landets anseende, och på investeringar och internationell handel.

Bangladeshs handelskammare uppmanade i torsdags regeringen att vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa att liknande attacker inte sker igen.

-Rädslan består bland buddisterna och det är regeringens ansvar att hantera den och förbättra säkerheten och ställa de skyldiga inför rätta, säger Ranjit Kumar Barua, som tidigare arbetade för landets regering.

Upploppen inleddes den 29 september då stora skaror muslimer attackerade buddistiska tempel och bostäder i sydöstra Bangladesh, där landets buddistiska befolkning i huvudsak finns. Demonstranter skrek anti-buddistiska slagord under upplopp i området Cox’s Bazar. Våldet spreds till angränsande områden och fortsatte följande dag.

De lokala myndigheterna var tvungna att kalla in armén, paramilitära trupper från gränsbevakningen och polisen för att kunna upprätthålla lag och ordning.

Enligt Baruya brändes buddistiska reliker tillsammans med religiösa berättelser nedtecknade på palmblad, medan flera hundra Buddastatyer förstördes.

-Nästan alla tempel och kloster, som bland annat hade träutsmyckningar, brändes eller skadades. De var flera hundra år gamla, en del av dem uppfördes i slutet av 1700-talet eller i början av 1800-talet, säger han.

-Det vi har förlorat är oersättligt. Ingen kommer att kunna kompensera förlusten. Såren kan läka men de kommer att fortsätta blöda djupt i våra hjärtan, säger Sima Bihar som bor i Cox’s Bazar.

-Templen tillhörde buddister, men de var också ovärderliga skatter för vårt land, en del av vårt arv, säger Nehal Ahmed, collegeprofessor i Dhaka.

Polis och vittnen säger till IPS att den tändande gnistan var när ett fotografi på ett delvis bränt exemplar av Koranen dök upp på en Facebook-sida, som påstods ha lagts upp av en ung buddist. Enligt de första uppgifterna som kom ut ska pojken ha taggats i bilden men inte ha lagt upp den själv. Hans Facebook-konto har nu tagits bort.

-Det här är inte acceptabelt. Vi är en relativt lugn sydasiatisk nation. Vi har sett många som dödats under protester i Pakistan i samband med nidfilmen om profeten Muhammed, men här i Bangladesh har det varit relativt lugnt, säger Ahmed.

Högt uppsatta politiker från partierna Awami League och Bangladesh Nationalist Party, BNP, har riktat anklagelser mot varandra vilket ytterligare ökat oron bland buddisterna i landet, som utgör mindre än en procent av befolkningen, där majoriteten är muslimer.

Inrikesminister Mohiuddin Khan Alamgir har beskyllt BNP för attackerna. Både premiärministern och inrikesministern har också antytt att den muslimska folkgruppen rohingya som flytt från det sekteristiska våldet i Burma kan ha varit pådrivande i attackerna. Samtidigt sa Khaleda Zia, ledare för BNP och landets tidigare premiärminister, att regeringen låg bakom attackerna.

Bangladeshs högsta domstol krävde i veckan att regeringen garanterar säkerheten för buddister och andra minoritetsgrupper.

Buddistiska munkar, främst i Burma, Thailand och Sri Lanka har genomfört demonstrationer utanför Bangladeshs ambassader i sina respektive länder med krav på en oberoende utredning av attackerna. Amnesty International har uppmanat regeringen att omgående ställa de ansvariga till svars.

Farid Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *