Farofylld byggboom i Senegal

Dakar, 121005 (IPS) – Det råder byggboom i Senegals huvudstad Dakar. Men vid billigare bostadsbyggen görs det inte några kontroller av att byggreglerna följs – och resultatet är att det uppförs mängder av farliga bostadshus i staden.

För byggnader som det inte kostar mer än motsvarande 400 000 kronor att uppföra krävs det inte något byggtillstånd, enligt Centret för överkomlig bostadsfinansiering i Afrika, CAHF. Även dessa byggnader måste dock följa landets bygglagar – men ingen övervakar att reglerna följs.

Den häftiga nederbörd som på senare tid har dränkt den senegalesiska huvudstaden belyser farorna med den okontrollerade tillväxten av nya bostadshus i Dakar. De senaste två månaderna har hård nederbörd förvandlat gatorna till floder och satt mängder av byggnader under vatten, medan 18 personer mist livet.

Det internationella organet Global Facility for Disaster Reduction and Recovery påpekade i en rapport förra året att den snabba urbaniseringen i Senegal har gjort landet mer sårbart för översvämningar.

Närmare 35 000 familjer förlorade sina hem i samband med regnovädren i augusti och september, enligt de lokala myndigheterna. Än så länge har dock ingen utredning gjorts för att ta reda på om byggreglerna följts i samband med uppförandet av de byggnader som förstördes av översvämningarna.

Premiärminister Abdoul Mbaye var dock snabbt ute och utlovade “hårda åtgärder” mot alla som bryter mot gällande byggregler. Något besked om vad detta konkret skulle innebära har dock inte kommit.

Den byggboom som nu pågår i Dakar hänger samman med snabba urbaniseringen i landet, en utveckling som även kan ses i många andra afrikanska städer.

Afrika är den kontinent som upplever den snabbaste urbaniseringen i världen, och för närvarande bor en tredjedel av ländernas befolkningar i städer. Enligt FN-organet UN-Habitat kommer dock den andelen att uppgå till hälften år 2030. Samma organ listar samtidigt Dakar som den sjätte snabbast växande staden på kontinenten.

Ett genomsnittligt hushåll i Dakar består av 9,6 personer, och det är en siffra som stigit snabbt på senare år. Det kan jämföras med Nairobi, där ett hushåll i genomsnitt består av tre personer.

Dakars befolkning består för närvarande av 2,5 miljoner, men ökar hela tiden.

Kecia Rust vid CAHF säger till IPS att de flesta som söker sig till staden inte har råd att köpa sig en bostad via en byggherre, eftersom 60 procent av landets befolkning tjänar mindre än motsvarande två dollar om dagen.

-Resultatet blir att de bygger sina bostäder själva. Det handlar inte om medvetna fuskbyggen, men utan teknisk hjälp blir det inte alltid bättre än så. Om människor försöker spara pengar kanske de blandar in mer sand i cementen när de tillverkar betong, vilket leder till att huset faller samman när översvämningen kommer, säger Rust.

Men när IPS pratar om byggregler med en byggherre, som inte vill bli citerad med sitt namn, så säger han: -Vilka byggregler? Finns det ens något sådant? Senegal är en djungel där du bygger där det passar dig.

Landets minister med ansvar för byggfrågor, Khoudia Mbaye Seydi, medgav nyligen att myndigheterna saknar de resurser som krävs för att genomföra ordentliga kontroller av byggsektorn.

-Denna resursbrist är ett återkommande problem, sade hon, men tillade samtidigt att myndigheterna stängt 30 byggprojekt i staden Kaolack eftersom de saknat byggnadstillstånd.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Issa Sikiti da Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *