EU svänger efter kritik om att biobränsle orsakar matbrist

Bryssel, 120925 (IPS) – EU-kommissionen föreslår att kraftigt begränsa användandet av biobränsle som framställs av matgrödor. Men de nya målen inom transportsektorn är inte tillräckliga för att förhindra de katastrofala följderna av EU:s bränslepolitik menar kritiker.

Enligt gällande EU-regler är målet att minst tio procent av energikonsumtionen i transportsektorn ska komma från förnyelsebara källor, främst vete, soja eller raps, år 2020.

Men Günther Oettinger, EU-kommissionär i energifrågor, och Connie Hedegaard, EU:s klimatkommissionär, meddelade i förra veckan att EU-kommissionen planerar att begränsa biobränslen från matgrödor till max fem procent av den totala energikonsumtionen i transportsektorn till år 2020.

Strax innan detta släppte organisationen Oxfam en ny rapport som visar att Europas jakt på biobränslen driver upp de globala livsmedelspriserna och fördriver människor från sin mark, vilket späder på livsmedelsbristen och undernäringen i fattiga länder.

Trots att soja- och majspriserna låg på rekordnivåer i juli och att priser på spannmål och olja låg kvar på höga nivåer under augusti verkade EU-kommissionen och de flesta regeringar blunda för de förödande effekter som EU:s biobränslen orsakar när det gäller livsmedelspriser och markrättigheter, enligt Oxfam.

Oettinger konstaterade att den nuvarande politiken lett till “en negativ utveckling med avverkning av regnskog för att producera biobränsle”.

Han tillade att alla ministrar var överens om att all biobränslekonsumtion över de fastslagna 5 procenten skulle komma från restprodukter som jordbruksavfall istället för livsmedelsgrödor.

Oxfam är en av de organisationer som menar att de nya EU-målen förvärrar den nuvarande situationen.

-Det gläder mig att EU-kommissionen äntligen medger att användningen av livsmedelsgrödor som biobränsle är problematisk. Men att sätta en gräns på 5 procent är befängt eftersom det innebär en höjning från de 4,5 procent av transportsektorns bränsleförbrukning som biogrödor svarar för idag inom EU, säger Ruth Kelly vid Oxfam som är en av författarna till den nya rapporten.

Kelly säger att biobränslen svarade för 3,5 procent av transportbränslen inom EU 2008 och att marken som användes till biobränslen under det året hade kunnat ge mat till 127 miljoner människor.

-En ökning är naturligtvis inte önskvärd, med tanke på de negativa effekter vi ser runt om i världen just nu, säger Kelly.

De nya uppgifter som presenteras av Oxfam visar att den mark som användes för produktion av biobränsle i Filippinerna under 2010 hade kunnat användas för att producera 2,4 miljoner ton ris – tillräckligt för att göra landet självförsörjande på ris.

Enligt en ny undersökning gjord av International Land Coalition har två tredjedelar av de stora markaffärer som genomförts de senaste tio åren handlat om biobränsleproduktion – plantager med exempelvis soja, sockerrör, palmolja och jatropha.

Paraguay har också drabbats hårt av EU:s efterfrågan på biobränsle. Enligt Oxfam blir fler tusentals familjer på landsbygden fördrivna från sina marker varje år när nästan en halv miljon hektar omvandlas till sojaodlingar. För familjer som lever nära de stora sojaplantagerna har vattenresurserna blivit knappare till följd av bevattning av odlingarna. När grundvattennivån sjunker måste man borra dubbelt så djupt för att nå dricksvattnet.

Mer än hälften av den soja som odlas i Paraguay exporteras till Argentina där en stor del av sojan förvandlas till fordonsdiesel som sedan säljs vidare till den europeiska marknaden.

Daan Bauwens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *