Akut kris för världens korallrev

Cairns, 120717 (IPS) – Forskare uppmanar nu såväl lokala som nationella myndigheter att omgående agera för att rädda världens korallrev.

Om inget görs för att minska koldioxidutsläppen och kraftigt stärka skydden på lokal nivå kommer de flesta av världens korallrev inom de kommande decennierna att vara helt förstörda, varnade de marinexperter som nyligen möttes vid International Coral Reef Symposium i Cairns i Australien.

Alla experter är eniga om att de behövs snabba insatser för att rädda korallreven, som är viktiga för miljardtals människor. Korallrevsexperten Stephen Palumbi vid Stanford-universitetet i Kalifornien menar att de åtgärder som krävs på lokal nivå – som att minska fisket, förhindra föroreningar och begränsa exploateringen av kustnära mark – kan uppfattas som politiskt svåra. Men enligt honom kan forskarkåren försvara den typen av åtgärder.

-Vår forskning ger stöd till sådana beslut. Det finns tydliga bevis för hur korallreven kan skyddas, och vi vet vad som fungerar, säger han.

Marinforskaren Jane Lubchenco påpekar att fler än 2,6 miljarder människor får huvuddelen av sitt proteinintag från havet, och säger att korallreven fungerar som en slags barnkammare för många fiskarter, samtidigt som de skyddar kusterna från stormar.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *