Planerade vattenkraftverk hotar fiskebeståndet i Kambodja

Phnom Penh, 120604 (IPS) – Khom Kieus familj har sålt fisk på en marknad i Kambodjas huvudstad Phnom Penh så länge hon kan minnas. Men på senare år har det blivit allt svårare för familjen att få tag på inhemsk fisk – den främsta proteinkällan för landets befolkning. Och än värre kan det bli i framtiden, varnar miljöexperter.

-Det tycks bli mindre fisk för varje år som går. Jag har ingen aning varför, säger Kieu.

När landets egna fiskare inte kan leverera tillräckligt av den efterfrågade varan tvingas Kieu istället att sälja importerad frusen fisk från grannlandet Vietnam.

Kambodjas stora floder har gjort det möjligt för landets befolkning att vara självförsörjande på fisk sedan många generationer tillbaka. Men miljöexperter menar att det nu finns en risk för att landet i framtiden inte längre ska kunna få fram tillräckligt mycket av denna viktiga proteinkälla på egen hand.

Inget annat område i världen ger så mycket sötvattenfisk som Mekongfloden och dess bifloder, och fisken därifrån är en av de viktigaste proteinkällorna för länderna längs den nedre delen av floden – Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam.

Men mest beroende av Mekongflodens fisk är Kambodjas befolkning.

Nu varnar dock miljöexperter för att planerna på att bygga flera vattenkraftverk längs Mekongflodens nedre del utgör ett hot mot matförsörjningen i Kambodja.

-Vattendammarna i Mekongfloden utgör ett av de allvarligaste hoten mot en hållbar utveckling i regionen, säger Ame Trandem, från organisationen International Rivers.

Trandem menar att det vore ansvarslöst av regionens regeringar att tillåta vattendammar längs nedre Mekongfloden.

Kina är redan på väg att bygga flera nya dammar i övre Mekongfloden, medan Mekongflodens nedre huvudfåra, som löper genom Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam än så länge flyter fritt. I de länder som omger nedre Mekongfloden finns det dock planer på inte mindre än elva vattenkraftverk.

Kritiker menar dock att endast ett dammbygge på nedre delen av Mekong riskerar att slå mycket hårt mot fiskebeståndet. Dammen skulle blockera vägen för de över ett hundra kända fiskarter som simmar långa sträckor för att lägga sina ägg.

Andra studier har dessutom visat att en damm riskerar att stoppa stora mängder av den sediment som forslas nedströms och är viktig för jordbruksmarkerna.

Enligt Mekongflodens kommission, ett organ som bildats gemensamt av de fyra länderna kring flodens nedre del, skulle Kambodja drabbas särskilt hårt om alla föreslagna dammar skulle byggas ut. I en rapport från kommissionen som publicerades 2010 bedömde man att Kambodjas fiskeproduktion skulle minska med mer än 300 000 ton om året.

Forskare har påpekat att länderna längs Mekongfloden skulle få stora problem med att ersätta den näring som skulle gå förlorad om fiskebeståndet skulle minska drastiskt.

En ny studie som forskaren Jamie Pittock tagit fram inför det globala miljömötet i Rio de Janeiro visar att de fyra länderna skulle behöva mellan 5 700 och 28 300 kvadratkilometer betesmarker – beroende på hur många av de föreslagna dammarna som byggs, för att ersätta den proteinkälla som då skulle gå förlorad.

Värst skulle Kambodja drabbas, som i värsta fall skulle tvingas att mer än fördubbla landets betesmarker.

Resultatet skulle sannolikt bli att länderna skulle bli mer beroende av importerad mat för att kunna täcka sina behov.

-Att ersätta den maten åt de miljontals människor som skulle påverkas skulle sannolikt bli extremt kostsamt, men det är en fråga som ännu inte har övervägts tillräckligt, säger Ame Trandem vid International Rivers.

Ländernas regeringar menar dock att vattenkraften behövs för att regionen ska kunna utvecklas.

För närvarande diskuterar de fyra länderna hur de ska gå vidare med planerna på att bygga vattendammar. Kambodja och Vietnam har meddelat att fler studier bör göras innan arbetet kan inledas.

Besluten vilar dock hos de enskilda länderna.

Laos har offentligt meddelat att man kommer att vänta med utbyggnaden av ett planerat vattenkraftverk tills fler studier har gjorts. Kritiker menar dock att man redan har inlett arbetet med det planerade dammprojektet Xayaburi, vars elproduktion främst skulle gå på export till Thailand. I april meddelade dessutom det thailändska företaget CH Karnchang, som fått i uppgift att bygga vattenkraftverket, att hela avtalet för projektet var klart.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Irwin Loy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *