Mexikanska aktivister skyddslösa mot ökande våld

Mexico City, 111220 (IPS) – Våldet mot mexikanska aktivister tilltar. De senaste offren för våldet är två unga lärarstudenter som i förra veckan hittades döda efter att polisen öppnat eld i samband med en protestaktion.

Gabriel Echeverría de Jesús, 20, och Jorge Alexis Herrera, 21, fick betala ett högt pris för att de deltog vid en protestaktion i den södra delstaten Guerrero. Männen hittades döda vid en motorväg efter att polisen hade slagit till mot en väggspärr som en grupp studenter satt upp med krav på förbättrade förhållandena på deras lärarhögskola.

De dödade studenterna gick på en lärarutbildning vid skolan Ayotzinapa, som är känd över hela landet eftersom två personer som sedan blev gerillaledare under 70-talet tidigare studerat vid skolan. Förutom de två dödade blev ytterligare en student allvarligt skadad i samband med tillslaget.

Den federala åklagarmyndigheten har meddelat att man kommer att grundligt undersöka vad som hänt. Det är dock redan klarlagt att polisen öppnade eld mot de protesterande studenterna.

-Man förlorade kontrollen över situationen, sade Ramón Miguel Arreola, biträdande minister med ansvar för säkerheten på gator och torg, innan han avskedades från sin post.

Det finns 16 allmänna lärarutbildningar på den mexikanska landsbygden som utgör en kvarleva efter en socialistisk satsning av den dåvarande presidenten Lázaro Cárdenas under 1930-talet. Ett av grundkraven för att bli antagen vid dessa skolor är att man kommer från fattiga förhållanden. Under de senaste decennierna har dock dessa skolor ständigt fått minskade anslag och stött på allt hårdare motstånd från landets myndigheter, som menar att de fostrar en radikal aktivism.

På senare tid har många människorättsaktivister mördats i Mexiko. Förra helgen anordnade Rörelsen för fred med rättvisa och värdighet, med författaren Javier Sicilia i spetsen, en demonstration i Mexico City för att protestera mot att sju av organisationens medlemmar på kort tid mördats eller försvunnit spårlöst.

Javier Sicilia bildade fredsrörelsen efter att hans 24-åriga son hade hittats mördad. Rörelsen kräver bland annat att den militariserade säkerhetspolitik som landets konservative president Felipe Calderón står för omprövas.

Exemplen på det våld som drabbar mexikanska aktivister är många på senare tid. I slutet av november mördades Nepomuceno Moreno, en känd företrädare för anhöriga till våldsoffer, i delstaten Sonora. Morena hade då länge letat efter sin försvunna son, och bad för bara en månad sedan president Calderón om beskydd, efter att ha utsatts för hot och trakasserier från de lokala myndigheterna.

Mordet på Morena påminde om ett liknande mord för ganska exakt ett år sedan då Marisela Escobedo sköts till döds utanför guvernörsbyggnaden i Chihuahua i samband med att hon genomförde en manifestation med krav på att mordet på hennes dotter skulle utredas.

Fyra dagar efter att Morena hade mördats sköts Norma Andrade, grundare av en organisation som arbetar för alla de unga kvinnor som försvunnit spårlöst i staden Ciudad Juárez. Andrade överlevde men skadades allvarligt.

Den 6 december befann sig de två miljöaktivisterna Eva Alarcón och Marcial Bautista, som kämpar för ursprungsbefolkningars rättigheter, på en buss på väg från Guerrero till Mexico City. Enligt vittnen stoppades bussen först av soldater som frågade om Bautista var en av bussens passagerare. När Bautista inte svarade kunde bussen åka vidare, men efter en stund bordades den av beväpnade och maskerade män som förde bort de båda miljöaktivisterna. De är försvunna sedan dess.

Både Alarcón och Bautista hade innan försvinnandet begärt skydd efter att ha hotats till livet.

Samma dag stoppades en bilkaravan med medlemmar i Rörelsen för fred med rättvisa och värdighet av fyra beväpnade män. Männen tvingade ut alla passagerare, varav sex var journalister, och beordrade dem att lägga sig på marken utanför sina fordon medan de förde den 73-årige aktivisten Trinidad de la Cruz åt sidan. Vännerna kunde sedan höra hur de la Cruz misshandlades och torterades.

De väpnade männen beslagtog därefter alla passagerares mobiltelefoner och tvingade dem att köra vidare.

-De sade att en svart pickup-bil skulle kontrollera att vi inte bytte färdväg och meddelade att de skulle spränga oss i bitar om vi vände om, har en av passagerarna berättat.

Fredsaktivisterna i bussen var på väg för att delta vid ett möte i Santa María Ostula, där ursprungsbefolkningen för en tid sedan återtog över tusen hektar jord som togs ifrån dem av mäktiga ranchägare för 40 år sedan. På marken har befolkningen byggt upp en ny by. Området är av stort intresse för många företag som vill utveckla det närliggande kustområdet, men byn ligger även nära en hamn som används av narkotikasmugglare.

För ursprungsbefolkningen har kampen om jorden fått ett högt pris – 28 människor har mördats och 4 personer har försvunnit spårlöst under de senaste två åren.

De 40 familjer som lever i byn är omringade av olika väpnade grupper som inte släpper in vare sig civila myndigheter eller poliser och militärer.

Situationen i området är så allvarlig att Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter i december förra året beordrade den mexikanska staten att agera för att skydda befolkningen i Santa María Ostula.

I slutet av november meddelade de mexikanska myndigheterna att man skulle erbjuda skydd till den karavan med fredsaktivister som var på väg för att delta vid mötet i Santa María Ostula.

Den respekterade ledaren de la Cruz tvingades i mitten av november lämna sitt hem och söka skydd efter att ha blivit misshandlad och hotad. När han den 6 december åkte med den fredskaravan som stoppades av de beväpnade männen så var han på väg till Santa María Ostula för att i skydd av polisen och de andra aktivisterna kunna lämna in en anmälan mot de personer som misshandlat honom.

Men efter att ha stoppats och förts bort av de beväpnade män som stoppade fredskaravanen hittades de la Cruz dagen därpå mördad, skjuten med flera kulor. Kroppen bar dessutom spår av tortyr.

Myndigheterna har ännu inte lämnat någon förklaring till hur det kommer sig att polisen som fått order att eskortera fredskaravanen beslutade sig för att avsluta sitt uppdrag i förtid.

Daniela Pastrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *