intervju med Tomaz Salomão, ordförande för Södra Afrikas utvecklingsgemenskap: "Afrika behöver ekonomiskt stöd för att hantera klimatförändringarna"

Durban, 111129 (IPS) – Afrikanska ledare kommer i samband med det pågående klimatmötet i Durban att understryka vikten av att kontinenten får ekonomisk hjälp med att hantera klimatförändringarnas förödande effekter. Det säger Tomaz Salomão, ordförande för Södra Afrikas utvecklingsgemenskap, SADC, i en intervju med IPS.

Sydafrikas president Jacob Zuma sade inför klimatmötet i Durban, som inleddes på måndagen, att konferensen måste bana väg mot en “lösning som räddar morgondagen i dag”.

Många av de miljöexperter som samlats vid mötet Sydafrika, som går under benämningen COP17, hoppas framför allt att det ska leda till ett avgörande om Kyotoprotokollets framtid. Avtalet, som innehåller bindande utsläppskrav för 37 av världens i-länder, löper ut i december nästa år.

SADS:s ordförande Tomaz Salomão, som finns på plats i Durban, understryker för IPS att det är viktigt att COP17 hålls i just södra Afrika.

IPS: Varför är det viktigt? A: Kontinenten – och i synnerhet södra Afrika – hotas av effekterna av ett förändrat klimat. Det är experterna överens om. De förutspår en ökning av extrema väderfenomen, och torkorna har bevisligen blivit fler än vi upplevt tidigare. Alla är medvetna om de förändrade nederbördsmönstren – som är förödande för de miljontals människor som är beroende av jordbruket, i synnerhet i Afrika.

Av det skälet är det en framgång för Afrika, och länderna inom SADC-regionen, att COP 17 hålls här. Det tyder också på att vi afrikaner vet var vi står, vilka utmaningar vi står inför, och hur vi ska hantera detta. Det som krävs är att vi bygger upp den kapacitet som behövs för att vi ska stå bättre rustade att på egen hand bemöta dessa utmaningar.

IPS: Vilka förväntningar på konferensen finns det i regionen? Tomaz Salomão: Förväntningen är att det kommer att lämnas rekommendationer om att bistå med det ekonomiska stöd som behövs för att Afrika ska kunna möta klimatutmaningarna. Det är min och vår förhoppning.

IPS: Tänker ni inom regionen inta en ny position under detta möte? Tomaz Salomão: Jag anser inte att vi ska ändra inställning från tid till annan. Vi behöver fokusera på den position vi arbetade fram i samband med Köpenhamnskonferensen. Där gick de afrikanska länderna samman med en enad röst för första gången, och jag hoppas att vi kommer fortsätta med den inställningen i Durban.

IPS: Vad är det Afrika behöver just nu för att kunna hantera klimatförändringarna? Tomaz Salomão: Vi behöver utveckling. Och vi kan inte fortsätta bestraffas på grund av klimatförändringarna, som är ett resultat av problem som skapades av andra. Det är vår grundinställning. Av det skälet menar vi att vi behöver stöd för att hantera dessa utmaningar, och det är inte att begära för mycket.

IPS: Varför tar det så lång tid att komma fram till ett långsiktigt avtal? Tomaz Salomão: Det är ingen enkel sak. Ämnet är komplicerat och berör även andra frågor som är fundamentala – bland annat jordbruket, livsmedelssäkerheten, sjukvårdsfrågor och arbetstillfällen. Samtidigt innebär det en direkt påverkan på länders möjligheter att utvecklas om man begär att de ska minska sina klimatutsläpp. Ett av argumenten är att utvecklingsländerna inte ska behöva hindras i sin utveckling på grund av utsläpp som andra länder stått för i samband med att dessa var under utveckling.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Isaiah Esipisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *