Somalia: Läkare varnar för koleraepidemi bland internflyktingar

Mogadishu, 111121 (IPS) – Läkare i Mogadishu varnar för utbrott av kolera och mässling bland de svältdrabbade som samlats i flyktingläger utanför Somalias huvudstad. Samtidigt meddelas att katastrofbiståndet i vissa läger i området har minskat eller upphört helt.

Abdi Ibrahim Ahmed samordnar en grupp somaliska läkare som arbetar som frivilliga i läger utanför Mogadishu. Han säger till IPS att de sanitära förhållandena oroar honom och berättar att många saknar tillgång till rent dricksvatten.

-Dödliga sjukdomar riskerar att spridas. Vi uppmanar den somaliska regeringen att ta våra varningar på allvar.

Abdi Ibrahim Ahmed säger att svältoffer redan har insjuknat i luftvägsinfektioner, mässling, malaria och hjärnhinneinflammation och att det nu behövs reservteam med medicinsk personal och förbättrad sanitet för att förhindra spridningen av sjukdomar.

Även om internationellt bistånd fortfarande når Somalia har hjälpinsatserna vid några läger minskat eller upphört helt.

I flyktinglägret i Sigale i utkanten av Mogadishu lever 3 000 människor och enligt Mohamed Hassan Sheik Abdi, samordnare för lägret, har de inte tagit emot någon katastrofhjälp sedan i början av augusti.

-Vi tog emot mat från Qatar under ramadan. Sedan dess har vi inte tagit emot något. Vi har bara hört på radion att bistånd från internationella samfundet levereras dagligen och att distributionen av mat fortsatt vid några läger för internflyktingar.

Abdi säger att fäder och mödrar lämnar lägren varje morgon för att åka in till staden där de tigger mat.

-De återvänder på kvällen med vad de har och ger mat till sina barn som inte har ätit under hela dagen.

Levnadsförhållandena har försämrats snabbt i lägren. FN:s barnfond Unicef har byggt toaletter i Sigale och några andra läger, men dessa är inte tillräckliga för att möta behoven. Medan de vuxna står i långa köer till toaletterna i Sigale gör barnen sina behov utomhus.

Förorenat dricksvatten har orsakat diarré, vilket nu är den ledande dödsorsaken i lägren. Sedan augusti har minst 38 dödsfall rapporterats i och omkring Sigale-lägret och de som avlidit är främst barn under fem år, enligt Abdi.

Hjälporganisationen Qatar Charity var en av de första på plats i Somalia för att hjälpa offer för torkan som beskrivits som den värsta i Östafrika på över 60 år.

Duran Ahmed Farah från Qatar Charity berättar för IPS att de levererat matbistånd till tusentals internflyktingar och nu tänker ta itu med sanitets- och hälsofrågor i lägren.

-Nu ska vi skapa mobila medicinska team som kommer att ansvara för sjukvården i lägren, säger Farah till IPS.

Han förklarar att hjälporganisationerna inte har avbrutit några hjälpinsatser men att de arbetar med att leverera mat till nyanlända i Mogadishu.

-De enorma behoven kan inte mötas på kort tid, säger han.

Samtidigt har en annan hjälporganisation, Usmani Community Centre, börjat gräva brunnar i några av lägren för att förbättra tillgången på vatten.

-Vi gräver brunnar i Hamar-Weyne och Abdel Aziz-distrikten och planerar fler brunnar i sju av de läger i Mogadishu som har flest internflyktingar, säger Abdulaahi Mohamed Saneey, somalisk representant för organisationen.

Mohamed Abdullahi Arig, talesman för den somaliska regeringen, säger till IPS att regeringen behöver hjälp för att förhindra ett utbrott av kolera och spridning av andra smittsamma sjukdomar i lägren.

-Regeringen är mer vaksam, men vi har för små resurser. Vi behöver det internationella samfundets hjälp.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Shafi’i Mohyaddin Abokar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *