Östafrika tvekar om handelsavtal med EU

Kampala, 110913 (IPS) – Östafrikanska gemenskapen, EAC, och EU tog i måndags återigen upp förhandlingarna om det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan de två handelsblocken – men avtalet är omtvistat.

Ekonomiska partnerskapsavtalet, EPA, mellan EU och länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet syftar till att främja handeln mellan de två blocken. Men sedan 2007 har förhandlingarna skjutits upp och försenats.

Företrädare för EAC och EU möts i dagarna, mellan 12 och 14 september, i Zanzibar i Tanzania för att komma överens om en färdplan för förhandlingarna. Målet är att handelsavtalet ska undertecknas innan året är slut.

En av de olösta frågorna gäller klausulen “Mest gynnad nation”, MFN, som EU vill inkludera i EPA. Klausulen skulle innebära att länderna i den östafrikanska gemenskapen – Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda – skulle vara tvungna att ge EU samma förmåner som andra länder och regioner i framtida handelsavtal.

Företrädare för den östafrikanska gemenskapen menar att klausulen allvarligt skulle försvåra framtida syd-syd-samarbeten genom att hindra EAC från att förhandla fram handelsavtal med andra utvecklingsländer.

James Ndahiro, Rwandas representant i handelsförhandlingarna, säger till IPS att MFN-klausulen måste tas bort eller begränsas till att gälla handelsavtal med i högre grad utvecklade ekonomier.

-Vi är oroliga för att EAC-länderna annars kommer att vara bundna till dåliga handelsvillkor.

Sam Kasirye, vid Södra och östra Afrikas handels-, informations- och förhandlingsinstitut, säger till IPS att EU försöker skydda sig från konkurrens genom att hålla fast vid MFN-klausulen.

-EU kommer att vara den part som tjänar på klausulen och syftet är att skydda unionen från konkurrens från tillväxtekonomier som Indien och Kina.

En annan av de olösta frågorna kring det ekonomiska partnerskapsavtalet gäller EU:s subventioner till europeiska jordbrukare. Länderna i Östafrika befarar att kraftigt subventionerade jordbruksprodukter kommer att leda till översvämmade lokala marknader och slå ut lokala odlare.

Enligt EPA skulle Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda behöva avskaffa sina tulltariffer på 82,6 procent av importen av varor från EU till år 2033, medan EU skulle ta bort alla tulltariffer på varuimport från de östafrikanska länderna, men med en övergångsperiod för ris och socker.

Sam Kasirye säger att liberaliseringen av de östafrikanska ländernas marknader är en av de omtvistade frågorna.

-Avtalet kanske inte gynnar Östafrika om det inte förhandlas fram och genomförs väl. De flesta nyetablerade industrierna i regionen skulle kollapsa om billiga varor från Europa skulle översvämma våra marknader.

Nathan Irumba, Ugandas tidigare representant inom Världshandelsorganisationen, WTO, säger att det ekonomiska partnerskapsavtalet sannolikt skulle påverka småproducenter i Östafrika som inte har möjlighet att konkurrera med kraftigt subventionerade producenter inom EU. Enligt honom utövar EU nu starka påtryckningar på EAC för ett undertecknande av avtalet.

Benjamin Mkapa, Tanzanias tidigare president, varnar för att ett undertecknande skulle äventyra utvecklingen i den östafrikanska regionen och påpekar att det är en missuppfattning att EU är regionens viktigaste handelspartner.

-Ny statistik visar att EAC-ländernas export till EU minskar medan exporten till andra afrikanska länder ökar. Från och med 2008 har exporten till andra afrikanska länder varit större än den till EU.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *