Rwanda satsar på ekonomisk jämställdhet

Kigali, 110802 (IPS) – Rwanda är unikt i världen genom att ha ett parlament som domineras av kvinnor – 45 av landets 80 parlamentsledamöter är kvinnor. Men när det gäller hur resurserna i landet fördelas är det fortfarande männen som är vinnare.

Sedan ett par år tillbaka deltar Rwanda i ett FN-finansierat utvecklingsprojekt som syftar till att säkerställa att alla statliga satsningar i högre grad inriktas på att även gynna kvinnor.

-De offentliga utgifterna ska fördelas jämlikt i förhållande till de behov som kvinnor och män har, säger Susan Mutoni, som arbetar med genderfrågor inom Rwandas finansdepartement. FN-projektet, kallat Gender Equitable Local Development, har varit igång sedan 2009 och syftar till att förbättra situationen för kvinnor på lokal nivå genom mer jämställda utgiftssatsningar.

Kvinnoaktivister hävdar dock att arbetet försvåras av de fördomar som många kvinnor möter, i synnerhet på landsbygden. Där är det fortfarande en vanlig uppfattning att kvinnor ska sköta om sina män och inte arbeta utanför hemmet.

Zaina Nyiramatama, ordförande för den lokala kvinnoorganisationen Haguruka, berättar att det är vanligt att kvinnor inte får ärva sina avlidna anhöriga – trots att det är förbjudet enligt lag att förvägra kvinnor deras arvsrätt. Detta är ett problem som både myndigheter och lokala organisationer nu försöker få bukt med genom att informera på landsbygden. Nyiramatama påpekar att även om kvinnorna har en stark ställning inom landets politik, så krävs det fler satsningar för att stärka kvinnors ekonomiska ställning på landsbygden genom att erbjuda fler kvinnor så kallade mikrokrediter.

För två år sedan lanserade Rwandas regering en fond med syfte att ge kvinnor en möjlighet att söka ekonomiskt stöd för egna småföretag. Sedan dess har minst sju tusen kvinnor mottagit stöd från fonden.

Men enligt Diana Ofwona, programchef för FN-organet UN Women i Rwanda, måste de ekonomiska satsningarna även följas av utbildning av de lokala myndighetsföreträdarna. Ofwona påpekar att ett jämställt bugdetarbete inte bara handlar om dela ut ekonomiska bidrag, utan också om att kvinnor måste ska ges möjlighet att vara med och besluta om och fördela resurserna.

Både Ofwona och Nyiramatama menar att en mer jämställd budget även tjänar landets intresse. Detta eftersom kvinnorna i hög grad kan bidra till en ekonomisk och social utveckling i Rwanda, ett land där 57 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. *IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Aimable Twahirwa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *