Indien: Kritiken växer mot satsning på kärnkraftverk i riskzon

New Delhi, 110325 (IPS) – Det havererade kärnkraftverket i Fukushima bör ses som en varning inför den stora satsning på kärnreaktorer – bland annat världens största kärnkraftverk – som just nu planeras i Indien. Det menar landets kärnkraftmotståndare.

När Indien och USA år 2008 kom överens om ett samarbetsavtal för kärnenergi så öppnades en mångmiljardmarknad för satsningar på nya indiska kärnreaktorer.

Det största kontraktet som hittills har skrivits upprättades i december förra året med det statliga franska energibolaget Areva. Kontraktet gäller för bygget av vad som är tänkt att bli världens största kärnkraftverk. Men projektet har blivit hårt kritiserat för valet av plats – i Jaitapur i regionen Konkan i den västliga delstaten Maharashtra. Detta område finns nämligen med på listan över de områden i Indien som löper risk för att drabbas av jordbävningar.

-Förutom att vi är motståndare till kärnkraft så vänder vi oss emot valet av plats vid kusten i Konkan. De olycksaliga händelserna i Japan bör tjäna som en väckarklocka för dem i landet som förespråkar kärnkraft, säger Laxminarayan Ramdas, en av företrädare för Koalitionen för kärnvapennedrustning.

Under de senaste 20 åren har det inträffat tre större jordskalv i Jaitapur som överskridit 5 på Richterskalan. Vid det kraftigaste, som inträffade 1993 och mätte 6,4 på Richterskalan, förolyckades 9 000 människor i Konkan.

Indien har för närvarande 20 kärnkraftverk i drift i olika delar av landet, men planerar för att med internationell hjälp bygga upp ytterligare tio kärnkraftsanläggningar.

Valet av plats för flera av de planerade nya reaktorerna har dock mötts av hårda protester från lokalbefolkningen. Allra hårdast är motståndet i Kudankulam i södra Indien där ett kärnkraftverk har börjat byggas med rysk teknik.

S.P. Udayakumar, ledare för den inflytelserika Nationella alliansen av anti-kärnkraftrörelser, säger att det som nu hänt i Japan visar att olyckor kan inträffa alldeles oavsett hur stort säkerhetsarbetet påstås vara.

-För Indien finns det allvarliga lärdomar att dra av det som skett, samtidigt som världen förbereder sig på att uppmärksamma att det den 26 april har gått exakt 25 år sedan olyckan i Tjernobyl. Men det indiska kärnkraftsetablissemanget lever i förnekelse, säger Udayakumar till IPS.

Udayakumar påpekar att en kärnkraftanläggning i Kalpakkam skadades i samband med den stora tsunamikatastrofen 2004. Visserligen skadades inte reaktorerna vid katastrofen, men landets kärnkraftmyndighet medgav efter katastrofen att reaktorn inte var byggt för att kunna klara av en kraftig tsunami.

Indiska kärnkraftsexperter och politiker hävdar dock att alla landets reaktorer är säkra, men det statliga kärnkraftsbolaget NPCIL har också meddelat att man ska granska situationen i Japan och att man därefter kan komma att vidta ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten.

NPCIL har påpekat att ett kärnkraftverk i Kakrapar inte skadades i samband med det kraftiga jordskalv som drabbade delstaten Gujarat i januari 2001, samt att reaktorn i Kalpakkam klarade tsunamin 2004 utan att avge några radioaktiva utsläpp.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *