Bangladesh: Kritiken växer efter att nobelpristagare avskedats

Dhaka, 110308 (IPS) – Bangladeshs regering har mött stark kritik från det internationella samfundet. Detta efter att nobelpristagaren Muhammad Yunus avskedats med omedelbar verkan från Grameen Bank. Yunus, som grundade banken som ger mikrolån till fattiga, fick Nobels fredspris 2006.

Bangladeshs centralbank avskedade Yunus i onsdags med hänvisning till att han suttit för länge på posten som vd för Grameen Bank. Enligt en högt uppsatt banktjänsteman borde Yunus ha lämnat sin post redan för tio år sedan.

Yunus har överklagat avskedandet och hans anhängare har ifrågasatt förfarandet och regeringens avsikter.

-Centralbanken har avskedat professor Yunus och jag kommer att agera därefter i enlighet med bankens förordningar, sa Muzammel Huq, ordförande i Grameen Bank, som nyligen tillträtt efter att ha blivit tillsatt av regeringen som innehar 25 procent av aktierna i banken.

Huq säger till IPS att Grameen Banks vice vd kommer att gå in som vd tillsvidare.

Yunus brydde sig inte om beslutet utan gick som vanligt till arbetet vid Grameen Bank på torsdagen och stannade till sent på kvällen, enligt uppgifter från bankens talesperson Jannat-E-Quanine.

Grameen Bank meddelade i onsdags på sin hemsida att banken följt alla tillämpliga lagar, också i fråga om utnämningen av dess vd.

Muhammad Yunus, professor i ekonomi och känd som “de fattigas bankir”, grundade Grameen Bank 1983. Banken har fått stor uppmärksamhet över hela världen genom att erbjuda små krediter utan säkerhet till arbetslösa kvinnor. Modellen har använts över hela världen för fattigdomsbekämpning.

Professor Anu Muhammad som undervisar i ekonomi vid universitetet Jahangirnagar i Bangladeshs huvudstad Dhaka säger till IPS att regeringen är ute efter att misskreditera Yunus.

-Varför väntade centralbanken i tio år med att reagera? Jag tror inte att det finns någon god avsikt bakom deras agerande.

Premiärminister Hasina Wajed har anklagat Yunus för att göra sig skyldig till skattebrott och för att “suga blod från fattiga”. Många menar dock att det hela bottnar i en konflikt mellan premiärministern och Muhammad Yunus, efter Yunus planer på att bilda ett politiskt parti.

Efter att en norsk dokumentär i december anklagat Yunus och Grameen Bank för misskötsel bland annat vid överföring av biståndspengar från Norge, inledde regeringen i Bangladesh en granskning av bankens verksamhet. Den norska regeringen meddelade dock att deras bedömning var att Grameen Bank inte gjort sig skyldig till skattebrott.

Mary Robinson, Irlands förra president som sitter med i en internationell stödallians för Grameen Bank, hävdar att Yunus blivit utsatt för “politiskt orkestrerat förtal”.

Den norska biståndsministern Erik Solheim beklagar det som skett. Som han ser det ligger en maktkamp bakom avskedandet av Yunus.

“Detta är en mycket tråkig utveckling. Det vi ser är en brutal intern maktkamp i Bangladesh,” sa han i en intervju med den norska nyhetsbyrån NTB.

Bangladeshs finansminister Abul Maal Abdul Muhith mötte i torsdags journalister och utländska diplomater för att förklara omständigheterna kring avskedandet. Enligt honom hade regeringen inget annat val än att avskeda Yunus. Han vidhöll att det hela inte handlade om någon hämndaktion.

Farid Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *