Frigivna barnsoldater i Sudan kämpar för sin överlevnad

Södra Sudan, 100817 (IPS) – Tusentals barn som tjänstgjort i arméer i norra och södra Sudan har successivt frigivits och fått återvända hem – men många har svårt att klara den nya situationen där bristen på mat ofta är akut.

Timothy var 11 år när han tvingades med i södra Sudans armé, SPLA. Först blev han misshandlad, sedan fördes han till en militärbas där hans uppgift blev att bära andra soldaters väskor, tvätta deras kläder, samla ved och laga deras mat.

Nu har han återförenats med sin familj och han har haft tur. Hans familj har råd att försörja honom tack vare att de fått extra stöd från FN:s livsmedelsprogram under några månader. Hans farbror säger att han skickar honom till skolan och säger att när utbildningen är klar så kommer Timothy att få stå för sin egen försörjning.

Timothy är en av de 91 barn som fick lämna södra Sudans armé i slutet av april. Enligt en handlingsplan som SPLA undertecknat tillsammans med FN ska det inte finnas några barnsoldater kvar inom armén i slutet av året.

År 2005 undertecknades ett fredsavtal som satte punkt för det över 20 år långa inbördeskriget mellan det muslimska norr och den mestadels kristna södern. Överenskommelsen krävde avrustning och att de cirka 12 000 barn som tjänstgjort i arméer i norr och söder skulle friges och få återvända hem.

Nu, mer än fem år senare skriver FN i en rapport, som publicerades i maj i år, att södra Sudans armé fortfarande gör sig skyldiga till människorättsbrott. Enligt FN har 33 barn som återvänt hem återrekryterats av SPLA.

-Det händer fortfarande att soldaterna ringer upp mig och säger att jag kan komma tillbaka till armén, säger en av de före detta barnsoldaterna som återvände hem för två år sedan.

Han säger att han inte kommer att återvända eftersom han vill stanna hos sin familj.

Cirka 900 barn beräknas finnas kvar inom SPLA, år 2005 var det så många som 3 000.

En annan rapport som presenterades i juni av organisationen Small Arms Survey visar att nedrustningen går långsamt och att de samhällen som tar emot före detta barnsoldater kämpar med den ekonomiska och sociala börda som det innebär.

George Gatloy Koang arbetar för den särskilda kommission som har till uppdrag att avväpna och återförena barnsoldater med sina familjer samt att förhindra framtida rekrytering av barnsoldater i södra Sudan. Han berättar för IPS att det förekommer att barn återvänder till armén för att de inte har någonting att äta hemma.

-Det är svårt att få tag i mat och när barn som återvänder hem inte kan äta sig mätta överväger de att återvända.

Kommissionen uppmanar det internationella samfundet att satsa mer resurser för att förhindra att barn återvänder till armén.

Bismarck Swangin, kommunikationsansvarig för FN:s barnfond Unicef i södra Sudan, säger att södra Sudans regering måste avsätta en större del av budgeten till hälsovård och utbildning för de återvändande barnsoldaterna.

För närvarande utgör hälsovård och utbildning 11 procent av budgeten, medan 37 procent används för militära ändamål.

Enligt FN lever 90 procent av befolkningen i södra Sudan på mindre än en dollar per dag och bristen på mat är akut på många håll. Landets regering förlitar sig på FN:s livsmedelsprogram, WFP, och att de ska kunna förse återvändande barnsoldater med mat.

Samtidigt rapporterar WFP att antalet människor i behov av matbistånd har mer än fyrdubblats från cirka en miljon människor 2009 till cirka 4,3 miljoner i år, på grund av konflikten och torkan.

Zack Baddorf*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *