Dödsstraff hotar Ugandas homosexuella

Kampala, 091110 (IPS) – Ett nyligen framlagt lagförslag i Ugandas parlament förespråkar dödsstraff för vissa “homosexuella akter” och långa fängelsestraff för andra “homosexuella brott”.

Lagförslaget innebär att internationella konventioner om mänskliga rättigheter ogiltigförklaras.

– Förslaget är så inhumant. Det är kränkande. Jag menar, du kan inte säga till mig att du ska döda mig för att jag är homosexuell, säger Gerald Sentogo, från gayorganisationen Sexual Minorities Uganda, Smug.

Uganda har redan lagar som kan straffa visst “homosexuellt beteende” med livstids fängelse. Det lagförslag som nyligen presenterades inför parlamentet av ledamoten David Bahati, kräver dödsstraff bland annat för personer som har sex med någon av samma kön och för sex med någon av samma kön som är minderårig eller som har någon form av handikapp eller är hiv-positiv.

Lokala och internationella människorättsgrupper befarar att många av de medborgerliga rättigheter som finns inskrivna i Ugandas konstitution kommer att inskränkas om lagförslaget blir verklighet. De kritiserar också att lagförslaget likställer sexuella övergrepp med sex med någon av samma kön. Människorättsaktivister har uppmanat David Bahati att dra tillbaka sitt lagförslag, med motiveringen att det inskränker yttrandefriheten i landet.

Förslaget innebär att myndigheter är skyldiga att rapportera “homosexuella brott” inom 24 timmar. Den som underlåter att rapportera “homosexuella brott” samt en person som anses förespråka homosexualitet kan få flera års fängelse om förslaget blir till lag.

Gerald Sentogo säger att han fruktar att lagen, om den träder i kraft, kommer att urholka de mänskliga rättigheterna i Uganda och att skyldigheten att rapportera kommer att skapa utbredd misstro.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *