Gifter i mark, vatten och luft dödar miljontals varje år

Sydney, 091103 (IPS) – Dumpningen av elavfall och utsläppen av giftiga ämnen fortsätter i städer världen över. Detta trots att miljontals människor varje år dör i cancer och andra allvarliga sjukdomar och att gifterna skapar enorma kostnader för sjukvården.

Jeanette Hennessy Wright, 51 år, berättar att hon fick beskedet att hon fått cancer i juli förra året. För fyrtiotvå år sedan utsattes hon för asbest.

– Asbest användes vid byggandet av min grannes hus och fanns även i fiberplattor som vi använde vid utbyggnaden av vårt eget hus i Pambula, 470 kilometer söder om Sydney i Australien.

För två år sedan började hon känna sig andfådd när hon gick i uppförsbackar. Efter röntgen och vävnadsprov konstaterades att hon hade en ovanlig form av lungcancer som kopplas till asbest och där de flesta som drabbas dör inom ett eller två år.

Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen och kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar, bland annat cancer i lunga eller lungsäck.

– Det var inte möjligt att operera, men jag genomgick cellgiftsbehandling under nio månader. Nu mår jag mycket bättre, men har varit tvungen att sluta arbeta eftersom jag har svåra smärtor från och till och eftersom cellgiftsbehandlingen fört med sig hörselnedsättning och domningar i kroppen.

Hon berättar att asbest användes i stor utsträckning i byggprojekt under 1960- och -70-talet och att många utsattes för asbest utan att känna till riskerna.

– Många fritidshus som byggdes längs med Australiens stränder innehåller asbest. Nya ägare som renoverar husen kan också komma att utsättas för de livsfarliga partiklarna. Det är som en tickande bomb, eftersom sjukdomarna inte utvecklas direkt efter exponering utan ofta har en fördröjning på 30 till 40 år.

Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att 2,4 miljoner människor dör varje år till följd av luftföroreningar. Av dessa är 1,5 miljoner dödsfall orsakade av luftföroreningar inomhus, bland annat flyktiga organiska lösningsmedel som frigörs från kopieringsapparater, mattor, målarfärg, rengöringsprodukter och kontorsmöbler.

Det beräknas att Australien har mellan 80 000 och 160 000 förorenade industriområden, varav många är placerade i närheten av städers centrum. USA beräknas ha motsvarande 450 000 förorenade industriområden och Asien runt tre miljoner. Trots det försöker många länder lösa problemen med gifterna genom att gräva upp dem för att sedan dumpa dem på soptippar i städernas utkanter.

– När städerna växer, blir dessa områden en del av förorterna och utgör återigen ett hot mot människors hälsa och säkerhet. Man blir inte av med föroreningarna genom att flytta dem, säger professor Ravi Naidu, chef för ett miljöforskningsinstitut i Adelaide i Australien.

Förra året dumpades 14,7 miljoner elprylar på soptippar runt om i Australien. De kemikalier och tungmetaller som de innehåller riskerar att spridas till grundvattnet och utgör en stor hälsorisk för många människor. Exempelvis kan ett bildrör från en TV innehålla fyra kilo bly och andra giftiga ämnen som kvicksilver, kadmium och arsenik.

Experter hävdar att i och med en ökad industrialisering, särskilt i länder i Asien med stora befolkningar, är det ännu viktigare att satsa på hållbara lösningar för giftavfall. I stället för att dumpa avfallet på soptippar måste återvinning och sanering prioriteras.

Neena Bhandari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *