Perus expresident erkänner mutbrott

Lima, 090929 (IPS) – Perus förre president Alberto Fujimori erkänner sig skyldig till olaglig avlyssning av oppositionsledamöter och journalister, grov korruption och medger att han använt statliga medel för att skaffa sig inflytande över en av landets tv-kanaler.

Efter att åklagaren José Antonio Peláez som yrkat på åtta års fängelse, i måndags läst upp vad Fujimori stod åtalad för, erkände Alberto Fujimori sig skyldig.

Det är fjärde gången som Fujimori döms sedan han utlämnades från Chile 22 september 2007. I december 2007 dömdes han för maktmissbruk, i april i år dömdes han för att ha beordrat massakrer i sin kamp mot vänsterrebeller på 1990-talet och i juli dömdes han till sju års fängelse för förskingring.

Men enligt en av de kongressledamöter som stödjer Fujimori, Carlos Raffo, handlade erkännandet bara om att förkorta rättsprocessen.

– Den enda anledningen är att Fujimori vill undvika all uppståndelse kring rättegången. På det här viset har han besparat domstolen både tid och pengar, säger Carlos Raffo till IPS.

Men åklagaren José Antonio Peláez säger att bevisen mot Fujimori är starka.

– Bevisen vi har är obestridliga. Vi har också vittnesmål från Fujimoris underrättelsechef Vladimiro Montesinos, tidigare kongressledamöter, pensionerade generaler och advokater. Och om det inte skulle vara tillräckligt har vi dokument, ljudupptagningar och videofilmer, säger han till IPS.

Juridiska experter hade redan innan erkännandet förutspått att Fujimori skulle erkänna sig skyldig för att undvika att ställas inför de 61 personer som var kallade att vittna i samband med åtalen.

Rättegången var beräknad att ta sex månader och skulle ha påverkat Fujimoris dotter Keikos presidentvalskampanj negativt. Förra veckan visade opinionssiffror att hon fått ett minskat stöd inför presidentvalet 2011, efter att ha varit den mest populära kandidaten de senaste månaderna.

Ángel Páez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *