Uganda: Skogsplanteringsprojekt tvingar människor från sina hem

Mount Elgon, 090903 (IPS) – Västerländska bolag som investerar i stora skogsplanteringsprojekt tvingar människor att lämna sin mark för att ge plats åt skog. Handel med utsläppsrätter påverkar lokalbefolkningen negativt på fler håll i Uganda.

Handel med utsläppsrätter används som ett sätt att främja miljöansvar och enligt FN är det ett effektivt system. Företag med stora utsläpp av växthusgaser tvingas att minska sina utsläpp eller kan köpa sig fria genom systemet med utsläppsrätter.

Kyotoprotokollets mekanism för ren utveckling, CDM, Clean Development Mechanism, är ett sätt att stimulera olika företags investeringar i ren teknik i utvecklingsländer. Inom CDM kan utsläpp av växthusgaser dels kompenseras genom nyplantering av skog där det tidigare vuxit skog och dels genom skogsplanteringar i områden där det inte vuxit träd på över femtio år.

Men holländska FACE är en av de organisationer som kritiserats för sina skogsplanteringsprojekt som tvingat lokalbefolkningen att flytta.

Organisationen planterar träd i Mount Elgons nationalpark i östra Uganda i ett projekt i samarbete med landets naturvårdsmyndighet. Genom planteringen av 25 000 hektar skog ska utsläpp från ett nytt kolkraftverk i Nederländerna kompenseras.

Även ett holländskt bolag, GreenSeat, är involverade i skogplanteringsprojektet och låter sina kunder, bland annat flygbolag, kompensera för sina utsläpp genom nyplantering av skog.

GreenSeat har beräknat att för motsvarande 200 kronor kan man bekosta planteringen av 66 träd som “kompenserar” för utsläppen vid en flygresa från Frankfurt till Ugandas huvudstad Kampala och tillbaka.

Moses Mwanga, representant för en organisation som arbetar för lokalbefolkningens rättigheter, Benet Lobby Group, berättar att människor bott i Mount Elgon-distriktet i Uganda sedan urminnes tider, men att de nu fördrivits från sina hem för att ge plats åt skogsplanteringar.

– Vi lever under svåra förhållanden. Vi trakasseras av skogsvaktarna från landets naturvårdsmyndighet när vi försöker få tillgång till bambun som vi förr levde av, eller betesmarken för våra djur. En del har till och med dödats.

*IPS erbjuder våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *