Allt fler kvinnliga toppolitiker i Indien

New Delhi, 090605 (IPS) – I onsdags valde Indiens parlament för första gången en kvinna till talesman i det indiska underhuset, Lok Sabha. Genom valet av Meira Kumar visar Kongresspartiet sitt stöd för kvinnors rättigheter och även för lågkastiga daliter, tidigare kallade oberörbara – eftersom Meira Kumar även är dalit.

“För första gången väljs en kvinna till talesman i det indiska underhuset, och dessutom en kvinna som är dalit. Genom att välja Meira Kumar hyllar vi vårt lands kvinnor”, sa premiärminister Manmohan Singh strax efter att Meira Kumar formellt installerats.

Enligt henne själv visar valet av henne en “genuin vilja att öka inflytandet för kvinnor i Indien”.

Meira Kumar har tidigare arbetat som diplomat och minister.

Bland Indiens toppolitiker finns också Sonia Gandhi, Indiens mäktigaste politiker och ledare för det styrande Kongresspartiet, Pratibha Patil, Indiens president, Mayawati Kumari, chefsminister i delstaten Uttar Pradesh och Sheila Dixit, huvudstadsterritoriet Delhis regeringschef.

– Det blir allt mer accepterat att det kan finnas kvinnor på tunga politiska poster, säger Ranjana Kumari, från Women Power Connect, ett nätverk med fler än 700 kvinnoorganisationer.

Hon säger till IPS att valet av Meira Kumar till talesman i underhuset har stor betydelse eftersom Lok Sabha har lagstiftande makt och kommer att behandla frågor om hemgift, könsbaserad fosterdiagnostik och våld inom äktenskapet.

– Nu finns möjligheten att lagförslaget, om att avsätta 33 procent av platserna i parlamentet för kvinnor, kan röstas igenom. Tidigare har männen satt stopp för det.

I dagsläget är 59 av 543 representanter i det indiska underhuset kvinnor.

– Det enda sättet att få fler kvinnor är att införa kvotering, säger Ranjana Kumari.

Sanjay Kumar, en känd valanalytiker, säger att det krävs mer än så. Han menar att de politiska partierna även behöver förändra sitt sätt att tänka.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *