Dold könsstympning i Västafrika

Pretoria, 090209 (IPS) – När kvinnlig könsstympning förbjuds sker ingreppen i det dolda. Unga flickor omskärs vid allt tidigare ålder, varnar FN:s utvecklingsfond för kvinnor, Unifem.

– Vi tror att det är värre nu när det sker i skymundan. Det verkar som om flickorna är yngre än tidigare, säger Francis Bogie Boogere från Unifem i Burkina Faso.

En studie av Unifem som presenterades förra året visar att unga flickor reser med sina familjer mellan Burkina Faso och Mali, Niger, Ghana och Elfenbenskusten för att omskäras. Alla länderna, förutom Mali, har förbjudit kvinnlig könsstympning – men tillämpningen av lagstiftningen varierar.

Kvinnlig omskärelse är en tradition som har blivit så förankrad i vissa samhällen att den tolkas som en del av religionen. Omskärelsen innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort. Ingreppet är förknippat med en rad komplikationer och hälsorisker som skador på organ, infektioner och blodförgiftning.

Lagar som förbjuder kvinnlig könsstympning gör människor medvetna om riskerna, men för med sig att omskärelser genomförs i hemlighet beskriver studien.

I undersökningar, intervjuer och samtal förnekar många att sedvänjan lever kvar. Men rapporten visar att flickor fortfarande omskärs i hem eller på sjukhus även om traditionen inte längre följs av ett offentligt firande.

Francis Bogie Boogere berättar också om föreställningen att klitoris har magiska egenskaper och att de, efter att ha skurits bort, kan säljas vidare.

– De som utför omskärelserna, i Benin och Togo känner medicinmän som har kontakt med förmögna män i Elfenbenskusten som köper dessa i tron att det ska ge dem välgång och mer rikedomar, säger han till IPS.

Handeln undergräver försöken att sätta stopp för de skadliga ingreppen – som tusentals unga flickor utsätts för varje år i Västafrika.

Eftersom man inte behöver pass för att resa mellan de olika länderna i Västafrika är det många familjer som reser till grannländerna. Könsstympningen är organiserad och de som utför ingreppen reser också runt i hela regionen.

Endast i Ghana kan man riskera åtal om ingreppet gjorts utanför landet. På andra håll har lagstiftare inte förutsett att människor skulle röra sig över nationsgränserna.

I november förra året presenterade Unifem och flera regeringar regionala handlingsplaner som involverar både makthavare, poliser och frivilligorganisationer och som har syftet att stoppa könsstympningen.

Radiostationer kan få en nyckelroll i att öka medvetenheten om hälsoriskerna eftersom de når så många människor och sänder på flera olika språk.

Engagemang från politiska och religiösa ledare är också viktigt. Än så länge har dessa visat ett svagt intresse.

*IPS erbjuder våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mercedes Sayagues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *