Swaziland behåller skolavgifterna – i strid med lagen

Mbabane, 090129 (IPS) – Föräldrar i Swaziland måste fortsätta betala skolavgifter. Det meddelade landets regering tre dagar innan terminsstart – trots att grundskolan ska vara gratis enligt en ny lag.

– Jag är väldigt besviken på regeringen, säger Dumisile Dlamini efter beskedet.

Hon är trebarnsmor och har också hand om sin brors två barn. Tre av barnen går i skola i huvudstaden Mbabane.

Dumisile Dlamini har svårt att ha råd med skolavgifterna på motsvarande 300-400 kronor för en termin eftersom hon lever på en knapp lön på motsvarande 800 kronor.

– Sen tillkommer kostnader för skoluniformer och resor. Regeringen erbjuder gratis skolböcker, men det är inte tillräckligt. Skolavgifterna är fortfarande för höga.

Beslutet bryter mot nationell lag som innebär att det från och med i år ska vara gratis att gå i grundskolan.

– På grund av brist på lärare och skolutrustning kommer en kostnadsfri skolgång inte vara möjlig i år, säger landets utbildningsminister Wilson Ntshangase.

Gratis skolgång skrevs in i grundlagen för att nå FN:s millenniemål år 2015 om alla barns rätt till grundskola. Enligt FN:s barnfond Unicef saknar 16 procent av de unga i landet möjlighet att gå i skola. Orsakerna är främst fattigdom, bristande resurser och HIV/AIDS.

Swazilands lärarförbund är mycket besvikna över utbildningsministerns beslut om fortsatta skolavgifter.

– Att beslutet kom bara några dagar innan skolstart visar hur respektlöst man agerar gentemot medborgarna, säger Muzi Mhlanga, förbundets ordförande.

Förutom slopade skolavgifter kräver lärarförbundet att regeringen börjar erbjuda skolluncher till grundskolebarnen.

– 69 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom. Med tanke på det stora antalet utsatta barn – endel saknar föräldrar – borde regeringen se till att skolorna erbjuder luncher, som en del i att nå FN:s millenniemål, säger Muzi Mhlanga.

Utbildningsministern Wilson Ntshangase menar att regeringen lyckats bra med att öka möjligheterna för barn att gå i skolan. År 2003 ökade skolbidragen till föräldralösa och andra utsatta barn.

Vissa får bidrag till hälften av skolavgiften, men måste klara att betala den andra hälften själva. Många föräldrar har inte möjlighet till det vilket gör att många barn är tvungna att sluta skolan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mantoe Phakathi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *