Zimbabwe: Stadsbor överlever på trädgårdsodling

Bulawayo, 081205 (IPS) – Egenproducerade grönsaker har blivit räddningen för 41-åriga Mavis Dube i Bulawayo. Samtidigt ökar fattigdomen och hungern bland de miljontals zimbabwier som drabbats så hårt av den ekonomiska krisen i landet.

Bristen på mat och arbete ledde till att Mavis Dube tvingades att försöka hitta nya möjligheter att få mat till familjen. Tillsammans med nio andra arbetslösa kvinnor startade hon en grönsaksodling i Bulawayo-förorten Nkulumane. Tack vare skördarna har kvinnornas familjer fått mat, men även lyckats tjäna eftertraktad hårdvaluta då de säljer sina grönsaker för sydafrikanska rand.

Tack vare det tillhör Mavis Dubes familj den minskande skaran zimbabwier som fortfarande kan köpa basvaror som bröd, socker och kött.

– Vi är inte rika, men kan ta hand om våra familjer och får mat för dagen. Tack vare mina odlingar har jag kunnat skicka barnen till skolan och då och då kunnat köpa en limpa bröd, säger hon.

Bröd har annars förvandlats till en lyxvara för många. En limpa kostar för närvarande motsvarande en tiondels månadslön för en vanlig zimbabwier. Efter att landets centralbank tidigare i år tillät landets handlare att prismärka sina varor med andra valutor än den lokala har det blivit ännu viktigare för invånarna att få tag på hårdvalutor. De flesta varor i landet är numera även prismärkta i sydafrikanska rand och amerikanska dollar.

Mavis Dube och hennes vänner är inte de första kvinnorna i landet som satsat på grönsaksodlingar för att hålla hungern borta. Liknande gemensamma projekt har startat på en lång rad platser i landet. Inflationen i Zimbabwe är den högsta i världen och enligt Världsbanken har ekonomin sjunkit med 70 procent sedan år 2000 – då president Robert Mugabe inledde sina kontroversiella jordreformer.

FN:s livsmedelsprogram WFP beräknar att uppemot hälften av befolkningen i landet kommer att vara i behov av matbistånd det kommande året.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *